Спецпроєкти

Морквяно-кокосовий торт і бананові мафіни – готуємо веганські десерти з редакцією bit.ua


Наша редакція поки що не почала веганити, але ми вирішили трішки поекспериментувати на кухні. На черзі – десерти без яєць, молока та інших тваринних інгредієнтів.

Авторка bit.ua Олена розкриває секрет двох веганських рецептів десертів. Та розповідає й показує, як їх приготувати.

Морквяний торт

Я готую цей десерт вже вдруге. І першого разу він вийшов таким смачним, що навіть мій друг, який не вважає веганські страви їжею, з’їв два шматки. А фішка цього торта в його бісквіті. Він такий ароматний і м’який, що його можна випікати та їсти навіть без крему.

Веганські десерти – це не про самі сухофрукти та горіхи. І ми зараз у цьому переконаємося, приготувавши ніжний морквяний торт із кокосовим кремом та желе з манго.

Інгредієнти

Морквяний бісквіт:

  • 130 г борошна (1,2 склянки об’ємом 250 мл);
  • 140 г коричневого тростинного цукру, або білого (0,7 склянки об’ємом 250 мл);
  • 10 г розпушувача (2 ч. л.);
  • 1/3 ч. л. солі;
  • 2 г меленої кориці;
  • 80 мл соняшникової рафінованої олії (4 ст. л.);
  • 60 мл апельсинового соку (3 ст. л.);
  • 250 г моркви (натертої на дрібній терці);
  • 150 г волоських горіхів (1 склянка об’ємом 250 мл).

Мангове желе:

250 г пюре манго;

8 г агар-агару.

Кокосовий крем:

400 г кокосових вершків;

200 г кокосового згущеного молока.

Готуємо бісквіт

Перед приготуванням нагріваю духовку до 170 градусів. Якщо у вас є конвекція – це великий плюс, вмикайте і її. Якщо ні, не хвилюйтеся, бісквіт і без неї вийде чудовим.

Спершу я змішую в одній мисці всі сухі інгредієнти: борошно, цукор, сіль, розпушувач та корицю. До тертої моркви додаю олію й апельсиновий сік. Горіхи дрібно нарізаю. Коли три порції майбутнього тіста готові, змішую все разом. Важливо, щоб борошно добре зволожилось. Для цього можна вимішувати рукою. Але не забудьте одягнути рукавичку.

Далі беру форму діаметром 16 см. У мене це кільце, тому роблю йому дно з фольги. Ставлю форму на деко, викладаю тісто й відправляю в духовку приблизно на 50 хв. Духові шафи можуть випікати по-різному, тому краще перевіряйте готовність зубочисткою.

Після готовності бісквіт повинен повністю охолонути у формі. Не намагайтеся його дістати, якщо він навіть трішки теплий. Ця морквяна основа дуже тендітна.

Холодний бісквіт замотую в поліетиленову плівку та кладу до холодильника на 3-4 години. Ви також можете залишити його на ніч.

Наступний крок – розрізати бісквіт на коржі. Для цього підійде ніж із хвилястими зубцями. Також ловіть лайфхак: щоб коржі вийшли однаковими за висотою, потрібно правильно розмітити надрізи на бісквіті. Я для цього використовую кришечку від баночки з вітамінами.

Готуємо крем

Він складається з двох частин: кокосової та фруктової. Я вибрала пюре манго, його можна замінити також апельсиновим або будь-яким іншим на ваш смак.

Спершу зробимо фруктове желе.

Зверніть увагу, що до веганських десертів потрібно додавати саме агар-агар, желатин не підходить.

Агар-агар заливаю холодною водою й залишаю на 15 хв. Потім доводжу до кипіння, трішки охолоджую та додаю до мангового пюре. Залишаю застигати та переходжу до кокосового крему.

Збиваю кокосові вершки зі згущеним молоком. Якщо суміш виходить надто рідка, до неї можна додати столову ложку кукурудзяного крохмалю й ще трішки збити.

Збираємо торт

Мені на допомогу тут приходить кондитерський мішок. Але якщо у вас його немає, то можна впоратися й ложкою.

Бісквітний корж рівномірно змащую кокосовим кремом, потім роблю невеличкий бортик і всередину кладу мангове пюре. Накриваю наступним коржем і повторюю все знову. Зверху торт змазую рештками крему, обмотую плівкою й ставлю до холодильника на кілька годин. Це потрібно для того, щоб крем стабілізувався.

Прикрасити торт можна ягодами або шматочками фруктів. Я вибрала для декору чорний шоколад.

Бананові мафіни

Це класний варіант веганського десерту без цукру. До нього навіть не потрібно додавати підсолоджувач. А все завдяки бананам.

Інгредієнти:

  • 2 банани;
  • 100 г борошна (3,5 ст. л.);
  • 60 г какао (2 ст. л.);
  • 50 мл кокосової олії (можна замінити соняшниковою);
  • 100 мл рослинного молока;
  • 5 г розпушувача (1 ч. л.).

Приготування

Це максимально лінивий і швидкий веганський десерт. А все тому, що всі наступні дії можна виконати в чаші блендера.

Спершу я збиваю банани з молоком та кокосовою олією (якщо у вас немає блендера, розімніть банани виделкою). Далі додаю борошно, какао та розпушувач і знову збиваю в блендері.

Повинна вийти маса консистенції густої сметани. Відкоригувати це можна, додавши трішки борошна або рослинного молока.

Тісто викладаю до силіконових формочок і відправляю випікатись у розігріту до 170 градусів духовку на 30 хв. Але все ж раджу не довіряти повністю своїй духовці та перевіряти готовність зубочисткою.

З такої порції тіста в мене вийшло 6 мафінів. 

Лайфхак: можна замінити пшеничне борошно кокосовим, і вийде не лише веганський десерт, але й дієтичний.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь