Спецпроєкти

Хто в Києві протестує проти «геноциду» українців? Репортаж із мітингу антивакцинаторів


Попри негоду, сьогодні, 3 листопада, у Києві на акцію протесту зібралися антивакцинатори. Вони борються проти обов’язкових ПЛР-тестів, COVID-сертифікатів та вважають, що влада влаштувала геноцид проти свого народу.

Журналіст bit.ua відвідав мітинг та поспілкувався з його учасниками.

Насамперед хочеться зазначити про чудову організацію заходу. Люди зібралися біля стін Верховної Ради вчасно, о 8:00, організатори роздали плакати та прапори, встановили звукову апаратуру та розпочали заходи. Багатьох з учасників організовано звозили в столицю на орендованих автобусах. На Facebook-сторінках та телеграм-пабліках можна знайти повідомлення про добровільний внесок учасників для друку плакатів та банерів, оренду транспорту. Хоча мітингарі не бажають розповідати, як їм вдалося приїхати в Київ не маючи COVID-сертифікатів. У всіх у них майже одна відповідь: «На власній машині». Хтось шуткує: «Дійшли пішки».

Водночас я не помітив правоохоронців, які перевіряли б документи в громадському транспорті та метро.

На акції можна зустріти громадян зі всієї України: Харків, Чернівці, Житомир, Черкаси, Вінниця, Полтава тощо. Загалом це не дивно, враховуючи, що співорганізатори акції представлені з усіх регіонів нашої країни. Засновником руху «Права людини» є Остап Стахів. Про нього ми розповідали в одному з матеріалів bit.ua. Він знімає відеоролики про те, що у Львові встановили вишки 5G, які випалюють мозок львів’ян, та про те, що невідомі розпилюють отруту з літаків, які пролітають над містом Лева. Дивуєшся, що людина з такими «поглядами» змогла зібрати в столиці щонайменше 5000 людей.

 

01/14

Більшість протестувальників скандують: «Зупиніть геноцид наших дітей», «Я маю права людини», «Досить порушувати права людини» тощо. Щодо плакатів, то на них можна прочитати гасла: «за поновлення правопорядку в Україні», «за заборону примусової медицини», «за належну освіту наших дітей». Якщо не знати, що це акція антивакцинаторів, може скластися враження, що мітингують представники правоохоронних організацій.

В антивакцинаторів різне бачення щодо питання вакцинації. Жінка, яка стримила подію, ставши на основу паркового ліхтаря, коментувала: «Тут зібралися люди, які вміють мислити. Всіх їх можуть позбавити роботи, якщо вони не матимуть сертифікату. Це геноцид українців». Поруч із нею двоє чоловіків палко обговорювали, що «корисних ідіотів вакцинують для того, щоб винищити націю». Дехто кричав про те, що насувається Апокаліпсис. Хтось пошепки й озираючись говорив про план трансгуманізації та цифровізації людей. Пристаркуваті хіпстери, оперуючи термінами з біології, намагалися пояснити громадянам, як вакцина змінює ДНК. Загалом атмосфера була по-доброму божевільною.

До мене підійшла жіночка, яка запитала, чи не звільнять її з роботи за участь у мітингах, оскільки вона є держслужбовицею.

– Мене на роботі налякали колеги, що мене звільнять за те, що я на акцію прийду.

– Не звільнять. Участь у мирних акціях є вашим конституційним правом. А чому ви не хочете вакцинуватися?

– Я боюся, що мені вколють отруту, вакцина ще не досліджена.

– Її вкололи 3 млрд людей. Це, напевно, одна з найбільш досліджених вакцин у світі.

– Я не хочу ризикувати.

Загалом акція проходила мирно, хоча були й провокації. Мітингарі заблокували проїзд вулицями за такими адресами:

  • вул. Грушевського, 5 (біля стадіону «Динамо»);
  • пров. Кріпосний, 30/1 (біля Будинку офіцерів);
  • перехрестя: вул. Московська, пров. Інженерний;
  • перехрестя: вул. Липська, вул. Інститутська (біля готелю «Національний»);
  • перехрестя: вул. Інститутська, вул. Ольгинська;
  • перехрестя: вул. Ольгинська, площа І. Франка;
  • перехрестя: вул. Лютеранська, вул. Круглоуніверситетська;
  • перехрестя: вул. Лютеранська, вул. Заньковецька;
  • вул. Паркова, 35.

Одні учасники акції не схвалювали такі радикальні дії, інші ж, навпаки, вимагали діяти рішучіше. У цій ситуації шкода була водіїв авто, які не могли дістатися роботи. Конфлікти намагалася розв’язати поліція діалогом.

– Ви маєте поважати права інших людей, дозвольте людині доїхати до роботи, – казав поліціянт.

– Хай він виходить з авто та приєднується до нас. Його права порушують, – кричав мітингар.

Деякі водії були готові захищати свої права за допомогою кулаків. І їх можна зрозуміти. Правоохоронні органи намагаються вчасно гасити конфлікти та діють максимально делікатно.

Мітингарі, говорячи про порушення конституційних прав, інколи забували про права інших: кидали на землю недопалки, ходили в туалет під дерева в Маріїнському парку, смітили. Також найактивніші антивакцинатори замальовували агітацію до вакцинації від міської влади. Своїми наліпками «за» вакцинацію їм відповідали невідомі митці.

Блокування вулиць на своїй сторінці Facebook підтримала політикиня Надія Савченко, яку нещодавно разом із сестрою затримали в аеропорту з фальшивим ковід-паспортом.

Водночас голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації Михайло Радуцький вважає, що «мітинг заважає киянам, а найгірше – він заважає лікарям, бо сьогодні в Києві вже відкривається лікарня наступної черги».

«І те, що зараз там ця вакханалія проходить, а ще й із явними цитатами з російських сайтів. Я вважаю, що там Служба безпеки має попрацювати», – сказав Радуцький.

О 10:00 мітингарі направилися до Офісу Президента, щоб передати резолюцію голові держави, у якій зазначено:

  • визнання карантину незаконним;
  • визнання рішень Кабміну й органів місцевої влади нікчемними;
  • заборона будь-яких карантинних обмежень;
  • заборона примусових вакцинації та проходження ПЦР-тестування;
  • визнати масову вакцинацію від COVID-19 медичним експериментом.

Зараз на мітингу відбувається віче. Учасники вирішують, як діяти далі. Зі сцени заявили, що «Рокфеллери намагаються евтаназувати суспільство», і була оголошена хвилина мовчання за померлими під час вакцинаторського геноциду.

Також читайте наш матеріал про те, як ми дослідили антивакцинаторські пабліки в Telegram та дізналися, хто їх веде.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь