Спецпроєкти

Крім «Реквієма за мрією»: фільми, які розповідають про наркозалежність


Зібрали фільми про наркозалежність і людей, сенсом життя яких став пошук грошей на заповітну дозу.

Фільми про наркозалежність

Ми діти зі станції Зоо / Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

Режисер: Улі Едель
Рік: 1981

Фільм знятий за біографією Крістіни Фельшерінов, яка з 12 років вживала неін’єкційні наркотики, а з 14-ти – героїн. Багато з друзів Крістіни померли від передозувань ще до того, як їм виповнилося 18. Сама дівчина зі своїм хлопцем Детлефом займалася проституцією на станції Зоо в Західному Берліні, щоб заробити на героїн.

У 2020-му вийшов однойменний серіал – також екранізація книжки. Втім, він, на відміну від оригіналу, ніби частково романтизує наркозалежність. Та й доволі дорослі актори, які грають підлітків, не настільки переконливі у своїх ролях, як юна Натя Брункхорст в оригінальній стрічці.

Трейнспоттінг / Trainspotting

Режисер: Денні Бойл
Рік: 1996

«Обери життя. Обери роботу. Обери кар’єру. Обери сім’ю. Обери телевізор з великим екраном. Обери пральну машину, музичний центр, автівку й електричний консервний ніж».

Юний Марк Рентон (Юен МакГрегор) обрав не життя, а героїн. Його будні – передозування, пошук грошей, тусовки з такими ж залежними друзями й безрезультатні спроби злізти.

Стрічка – екранізація книжки Ірвіна Велша «Trainspotting».

Джиа / Gia

Режисер: Майкл Крістофер
Рік: 1998

Джиа Каранджи – супермодель, яка швидко побудувала кар’єру й прожила зовсім недовге життя. Вона рано підсіла на наркотики й, попри те, що позбулася наркозалежності, померла, коли їй було всього 26 років. 

Джиа Каранджи була однією з перших жінок, офіційною причиною смерті якої визнали СНІД. 

Фільм – байопік про Джиа, головну роль у якому зіграла Анджеліна Джолі.

Енгель і Джо / Engel & Joe

Режисерка: Ванесса Йопп
Рік: 2001

Не надто відома німецька стрічка про історію кохання старшокласниці Джо та панка Енгеля. Вони швидко зійшлися, так само швидко вирішили одружитися й народити дитину. Втім, на шляху до їхнього щастя стає залежність Енгеля від героїну.

Кенді / Candy

Режисер: Ніл Армфілд
Рік: 2006

І знову історія про кохання, яке руйнує залежність. Ден (Хіт Леджер) підсаджує Кенді на героїн – і їхнє сумісне життя минає в пошуках грошей на дозу. Так тривати довго не може – і на стосунки пари чекає сумна розв’язка.

Субмаріно / Submarino

Режисер: Томас Вінтербенг
Рік: 2010

Ніка з братом виховувала мати, яка постійно зловживала алкоголем. Через багато років брати, які довго не спілкувалися, зустрічаються: один із них п’є по-чорному й не може забути колишню дівчину, інший сам виховує маленького сина й безрезультатно намагається злізти з голки.

Вуличний кіт на ім’я Боб / A Street Cat Named Bob

Режисер: Роджер Споттісвуд
Рік: 2016

Відома біографічна драма про вуличного музиканта Джеймса Бовена, який намагається позбутися від наркозалежності й влаштувати нормальне життя. Вибратися з бруду та безнадії йому допомагає вуличний кіт, якого Джеймс вирішив у себе прихистити.

Читайте також:

«Можеш не знати, що третина твого оточення – наркозалежні». Я вживаю наркотики

Де найчастіше вживають наркотики (та які саме)?

Хімсекс і принцип згоди. Як секс під наркотиками регулюється законом?

Як з’ясувати, чи вживає людина наркотики? Лайфхак від учених

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь