Спецпроєкти

Ціни на проїзд у Києві не підвищуватимуться до весни. Розбираємося, чи взагалі КМДА може регулювати вартість проїзду


16 листопада в КМДА оголосили про зростання вартості проїзду в Києві. З 1 січня 2022 року разова поїздка в муніципальному транспорті мала коштувати 20 гривень. 

Нижча сума за поїздку – від 12 до 19 гривень – виходила, якщо користуватися електронним квитком, проїзним чи «Карткою киянина». Що із цього має бути вигідніше та як отримати «Картку киянина» – можна почитати в нашому докладному експлейнері.

Утім, вже 17 листопада мер Києва Віталій Кличко повідомив, що ціни на проїзд залишаться незмінними до кінця опалювального сезону, тобто до квітня 2022 року.

За словами Кличка, питання підвищення цін винесено поки що тільки на обговорення.

Суперечки щодо повноважень підвищення цін на проїзд

Цьому передувала заява очільника Державної регуляторної служби (ДРС) Олексія Кучера. За його словами, рішення про підвищення вартості проїзду в київському транспорті не було узгоджено з ДРС. Кучер наголосив, що через це рішення можуть скасувати.

«Наполегливо нагадую пану Віталію Кличко, що перед вирішенням питання підвищення вартості проїзду в транспорті необхідно обов’язково отримати позицію ДРС!

Якщо ДРС дійде висновку, що це підвищення є недоцільним або неадекватним, чи якщо Київрада не дослідила всі альтернативні шляхи вирішення проблеми – рішення не може бути прийнято!

Ймовірність скасування акта в судовому порядку у такому разі вища навіть за рівень самовпевненості міської влади», – написав Кучер у своєму фейсбуці (орфографія та пунктуація збережені).

У Департаменті економіки та інвестицій КМДА посилаються про проєкт розпорядження КМДА «Про встановлення тарифів на послуги з перевезення пасажирів і вартості проїзних квитків у міському пасажирському транспорті, який працює у звичайному режимі руху». Проєкт, за словами представників департаменту, підготовлений відповідно до ст. 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». 

У ДРС своєю чергою посилається на ст. 31-36 Закону про засади регуляторної політики й судову практику з тарифів на перевезення у розрізі скасування рішень через порушення регуляторних процедур.

Розбираємося, хто насправді має ухвалювати рішення про зміну цін на проїзд у столичному транспорті та чи може ДРС оскаржити рішення.

Хто насправді має ухвалювати ціни на проїзд у громадському транспорті Києва?

У Києві це рішення ухвалюється розпорядженням КМДА. 

Пояснюємо докладно й коротко:

Саме столична адміністрація встановлює транспортні тарифи. КМДА є виконавчим органом Київської міської ради, який має повноваження регулювати тарифи на транспортні послуги (ст. 28 Закону України про місцеве самоврядування в Україні).

Згідно з ч. 1 та 8 статті 8 Закону України «Про міський електричний транспорт», регулювання діяльності у сфері міського електричного транспорту здійснює зокрема КМДА в межах своїх повноважень. Це стосується і встановлення тарифів на проїзд.

За приписами частини 3 статті 5 Закону України «Про автомобільний транспорт», КМДА має право регулювати тарифну політику в цій галузі. 

Спроби оскаржити підвищення проїзду

У 2018-му КМДА підвищила вартість проїзду в міському транспорті: з 4 до 8 грн – у наземному та з 5 до 8 грн – у метро.

Тоді в Окружному адміністративному суді м. Києва розглядали позов проти такого рішення КМДА. Позивачі стверджували: столична адміністрація порушила процедуру видачі розпорядження, яке є нормативним актом. На їхнє переконання, це був вагомий привід визнати рішення нечинним.

У задоволенні позову суд відмовив. Тоді позивачі подали апеляцію, яку розглядав апеляційний адмінсуд. Апеляцію також відхилили, і от чому:

Чому влада вирішила підвищити ціни на проїзд?

Про можливе подорожчання проїзду йшлося ще з початку цього року. 

У  травні 2021-го Віталій Кличко заявив, що собівартість проїзду у столичному громадському транспорті становить 15 грн. 

Тоді ж «Київський метрополітен» і «Київпастранс» закликали підвищити ціну за проїзд. Підприємства аргументували це збитками, які зазнали через пандемію.

У «Київпастрансі» оголосили економічно обґрунтовані, на їхню думку, тарифи на 2021-й:

  • 21 грн – у метро;
  • 25,18 грн – на проїзд наземними видами транспорту (трамвай, тролейбус, автобус);
  • 78,90 грн – на проїзд міською електричкою.

Віталій Кличко прокоментував ці заяви так:

«Тема підняття тарифу назріла, але можу гарантувати, що 25 чи 20 гривень – до таких цифр піднімати ні в якому разі ми не плануємо».

Нагадуємо, що днями було анонсовано підвищення цін до 20 грн за разову поїздку у транспорті.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь