Спецпроєкти

Що приготувати до Нового року. 10 дивних, але смачних страв із нашого минулого


Редакція bit.ua згадує радянські страви, які можна побачити на новорічному столі, а також розповідає, як їх приготувати.

Що приготувати на Новий рік

Олив’є

Фото: viramaina.ru

Що можна зробити на новий рік? Олів’є. Обов’язково із ковбасою. Не з вареним м’ясом, не з шинкою, не з червоною рибою, не з копченою куркою і вже тим більше не з креветками чи якимись морепродуктами. Тільки з лікарською ковбасою, порізаною рівними невеликими кубиками. І обов’язково з величезною кількістю майонезу – щонайменше 67% жирності.

Хоча спочатку в рецепті салату ковбасою і пахло. Згідно з Книгою про смачну та здорову їжу 1948 року видання салат “Олів’є” складався з м’яса рябчика, картоплі, свіжих або солоних огірків, яєць, зеленого салату, майонезу, столової ложки оцту та половини столової ложки сої-кабуль – так називається гострий пик з Афганістану.

  • велика картопля – 6 шт.
  • велика морква – 3 шт.
  • яйця – 7 шт.
  • лікарська ковбаса – 500 г
  • консервований горошок – 1 банк
  • мариновані огірки – 5 шт. великих чи 10 шт. маленьких
  • зелена цибуля – за бажанням
  • сіль, перець – за смаком
  • майонез – опціонально

Картопля, морква та яйця відварюємо до готовності. Потім чистимо і нарізаємо дрібними кубиками. Такими ж кубиками нарізаємо ковбасу та огірки. Вкладаємо всі інгредієнти в глибоку миску, додаємо горошок і дрібно рубану цибулю за бажанням. Солимо, перчимо, додаємо майонез і добре вимішуємо.

Що приготувати недорого на новий рік

Шуба

Фото: 1000.menu

Що приготувати на Новий рік? Ще один майонезний салат, must have на будь-якому новорічному столі. Найцікавіше, що салат прийнято вважати класикою радянської кухні, тоді як рецепт прийшов до нас зі Скандинавії. Салати з інгредієнтів, типових для оселедця під шубою, були поширені в першій половині ХІХ століття в скандинавській та німецькій кухнях під назвою “селедний салат”.

А англійська куховарська книга 1845 року містила рецепт шведського оселедцевого салату, що складається з норвезького оселедця, покладеного на дно страви і покритого різаним буряком, картоплею, пикулями, тертим яблуком і рубаними яйцями.

  • оселедець – 1 великий або 2 невеликі
  • картопля –  3-4 шт.
  • морква – 2-3 шт.
  • буряк – 2 шт.
  • ріпчаста цибуля – 1-2 шт.
  • майонез – за смаком
  • сіль – до смаку
  • оцет, олія

Оселедець чистимо і нарізаємо дрібними кубиками. Такими ж кубиками ріжемо цибулю. Цибулю і оселедець складаємо в миску, збризкуємо оцтом або лимонним соком і поливаємо олією і добре перешиваємо. Відставляємо, щоб риба просочилася олією та кислинкою.

Буряки, картопля і морква відварюємо або запікаємо. Остуджуємо, чистимо овочі від шкірки, трьом на великій тертці або нарізаємо невеликими кубиками. У форму викладаємо відварену картоплю, змащуємо її зверху майонезом. Потім викладаємо оселедець і теж змащуємо майонезом. Потім морква та майонез, після цього – буряк. Верхній шар добре промазуємо майонезом. Ставимо шубу в холодильник щонайменше на пару годин.

Що приготувати недорого на Новий рік

Мимоза

Фото: gastronom.ru

Що приготувати на новий рік ощадливо. Ще одне майонезне божевілля, яке обов’язково має бути присутнім на кожному новорічному столі. Свою назву салат отримав через зовнішній вигляд – поверхня приготовленого салату нагадує весняні квіти мімози, розсипані по снігу. Подібність до квітів мімози досягається завдяки жовткам яєць, розкрошеним і розсипаним по поверхні салату.

  • сайра в олії – 1 банка 
  • майонез – 200 г
  • зелена цибуля – 1 пучок
  • тертий твердий сир – 100 г 
  • морква – 2 шт.
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • яйця – 3 шт.

Яйця відваріть круто, очистіть, дрібно порубайте. Сайру відкиньте на друшляк, щоб скло масло, розімніть вилкою. Цибуля (ріпчаста і зелена) дрібно наріжте. Моркву відваріть, очистіть, натріть на тертці. Викладіть шарами на плоску страву сайру, майонез, цибулю, майонез, яйця, майонез, моркву та знову майонез. Посипте тертим сиром і подрібненою зеленою цибулею. Поставте на 1,5 години у холодильник.

Закуска з плавлених сирків

Фото: TutKnow.ru

А це щось середнє між салатом та закускою. Напевно, все через те, що тертий плавлений сир з майонезом можна їсти і як салат, і як намазку на бутерброди. Хумус і паштети нервово курять осторонь.

Популярність цієї закуски за радянських часів обумовлювалася тим, що плавлений сир був у магазинах завжди, навіть у епоху тотального дефіциту. Твердий сир (ми зараз не про пекорино та пармезан, а про голландський та російський) був великою рідкістю, тому його берегли для свят (Не чіпай! Це на Новий рік!). І подавали, зазвичай, просто нарізкою. А ось до всіх страв додавали саме плавлений сир.

  • плавлений сир – 4 шт.
  • яйця – 5 шт.
  • часник – 4-5 зубчиків
  • сіль, перець – за смаком
  • майонез – за смаком

Яйця відварюємо круто, чистимо і трьом на дрібну тертку. Сир теж трьом на дрібну тертку, часник пропускаємо через прес. Змішуємо все в глибокій мисці, приправляємо сіллю та перцем, додаємо майонез і добре перемішуємо. Подавати як самостійну страву або намастити на бутерброди. Також можна намазати лаваш, скрутити ролом та нарізати на порційні шматки.

Що приготувати на двох на Новий рік

Грінки зі шпротами

Фото: gotovim-doma.ru

Що приготувати на Новий рік для двох? Шпроти насправді – це вид дрібної риби, що водиться у морях Європи від Норвегії до Чорного моря. І консерви “Шпроти в маслі” спочатку виготовлялися саме з такого європейського шпроту. Проте потім під цією назвою стали виготовляти також каспійську тюльку, салаку, міні-оселедець та іншу дрібну рибу. І зараз під словом “шпроти” мають на увазі будь-які копчені рибні консерви з дрібної риби в олії.

За Союзу шпроти поряд із червоною (або, якщо пощастить, навіть із чорною) ікрою були неодмінним атрибутом святкового столу. Подавали їх на обсмаженому хлібі – така собі відповідь італійським брускетам.

  • білий батон
  • шпроти
  • майонез
  • олія
  • солені огірки
  • петрушка

Батон обсмажуємо на сковороді у невеликій кількості рослинної олії. Смажимо до золотистого кольору з двох боків. Готові грінки змащуємо майонезом, викладаємо зверху шпроти, нарізані кільцями огірки та прикрашаємо петрушкою.

Бутерброди з ікрою

Фото: livemaster.ru

По-перше, це гарно. По-друге, “багатому”. Червона ікра на столі вважалася ознакою шику та іншого життя. В епоху тотального дефіциту цей делікатес могли собі дозволити лише дуже багаті люди. І те, навіть для тих, у кого були гроші, ікру діставали з-під підлоги: купити її у звичайному магазині було просто неможливо. Втім, як і решта.

  • білий хліб
  • вершкове масло
  • червона ікра

Хліб намазуємо олією та викладаємо зверху червону ікру.

Що м’ясне приготувати на Новий рік?

Що приготувати із м’яса на Новий рік?

Ковбасна і сирна нарізка

Фото: susidy.in.ua

Таке собі ностальгійне антипасти. Замість хамона, салямі та прошутто – сервелат та московська, замість горгонзоли, дорблю, камамбера та пекорино – голландський та російський сир. Ковбасу нарізаємо кружальцями, сир – прямокутниками або трикутниками. Ріжемо товсті – щоб з’їсти два шматки і наїстися.

  • сервелат
  • “Московська” ковбаса
  • сир “Російський”
  • сир “Голландська”

Усі нарізаємо, викладаємо на тарілку по колу.

Фарширована курка

Фото: unsplash.com

Фарширована чим завгодно, але обов’язково при цьому запечена цілком. Готуючи фаршировану курку, мабуть, наші мами та бабусі таким чином убивали двох зайців, роблячи дві страви одночасно. Ну а що? М’ясо є, гарнір також є. Найцікавіше, що готують обидві страви практично одночасно. І за зекономлений час можна приготувати поки що інше. Нарубати олів’є, наприклад.

  • курка (ціла) – 1 шт.
  • рис – 1 склянка
  • яблуко – 1 шт.
  • ріпчаста цибуля – половинка
  • часник – 2 зубчики
  • вершкове масло – 70 г
  • свіжий розмарин – 2 гілочки
  • свіжий чебрець – 2 гілочки
  • сіль, перець – за смаком
  • олія 

Цибулю та часник подрібніть і обсмажте на оливковій олії до золотистого кольору. Рис відваріть до напівготовності. Почистіть яблуко, видаліть серцевину та наріжте кубиками. Розмарин і чебрець подрібніть. Вершкове масло|мастило| розтопіть. Змішайте в ємності відварений рис, підсмажену цибулю та часник, нарізані інгредієнти. Також додайте 1 ст. л. топленого масла та спеції за смаком. Все добре перемішайте.

Підготуйте курку: промийте добре, витріть насухо паперовими рушниками. Викладіть начинку в курку і перев’яжіть ніжки. Зверху курку змастіть топленим маслом і посипте спеціями та розмарином. Запікайте курку при 190 ° С 40 хвилин. Далі збільште температуру до 220 ° С і запікайте ще 40 хвилин. Готову страву залиште у вимкненій духовці на 15 хвилин та подавайте до столу.

Що приготувати дієтичне на Новий рік

Заливне з риби

Фото: gastronom.ru

“Як нудно ми живемо! У нас зник дух авантюризму! Ми перестали лазити у вікна до улюблених жінок. Яка гидота… Яка гидота ця ваша заливна риба!” – говорив п’яний Іполит, сидячи на кухні у Наді, коли Женя Лукашин у повному шоці стояв поруч.

Ми не говоритимемо, гидота чи ні, – це справа смаку, як то кажуть. Просто пропонуємо вам приготувати цей рибний аналог холодця.

  • риба – 1 кг
  • вода – 1 л
  • цибуля – 1-2 шт.
  • морква – 1-2 шт.
  • лавровий лист – 1-2 шт.
  • желатин – 15 г
  • зелень – 1 пучок
  • сіль – 1-1,5 ч. л.

Моркву вимити, залити водою. Відварити моркву до готовності (близько півгодини). Цибулю очистити і крупно нарізати. Рибу помити, очистити та залити холодною водою. Додати одну цибулину, сіль та лавровий лист. Варити рибу 20-25 хвилин. Готову рибу вийняти з бульйону, остудити, очистити кісток і дрібно нарізати. Шматки риби викласти у форми для заливки.

Варену моркву нарізати кільцями або півкільцями. Зелень обполоснути в холодній воді і нашаткувати. Овочі викласти поверх риби. Посипати зеленню. Розвести желатин у 50 мл холодної води. Вводити желатин у теплий рибний бульйон постійно помішуючи. Довести до кипіння та розлити за формами. Остудити, потім поставити страву в холодильник. Подати до столу через 5-6 годин.

Шампанське та мандарини

Фото: 1ZOOM.Me

Ну й куди ж без них. Без шампанського та мандаринів Новий рік не Новий рік. Шампанське, до речі, можна брати будь-яке, необов’язково “Радянське”. Ламбруско, фраголіно, “Мартіні Асті”, просекко – зійде будь-яке ігристе вино. Рецепт не даватимемо – думаємо, тут і так все зрозуміло.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь