Спецпроєкти

Вікенд, на який ми чекали: як провести вихідні так, аби потім не шкодувати


Минає день, минає ніч, – і так ми потихеньку майже дісталися вихідних. Так, погода все ще не балує нас сонечком чи хоча б снігом, з якого можна зліпити сніжну бабу – та це не привід ставити хрест на вікенді. Розповідаємо, як провести вихідні так, аби було приємно і не нудно.

Відвідати найбільший маркет подарунків Києва від Всі. Свої

Свята, що наближаються, дають нам можливість знову відчути себе дітьми, радіючи завдяки простим речам – першому снігу або гірляндам вдома.

Щороку ми думаємо, як порадувати близьких дійсно класними подарунками. І маркет від Всі. Свої в цьому допоможе: на вас чекають п’ять поверхів подарунків від найкращих українських виробників посуду, текстилю, декору для дому, одягу, прикрас, білизни, книг, дитячих іграшок, косметики, парфумів, аксесуарів для жінок та чоловіків, гастрономічних радостей та сувенірів.

Детальніше про маркет можна дізнатися за посиланням.

Де: Десятинна, 12
Коли: 11–12 грудня з 10:00 до 20:00

Подивитися фільм «Одинадцятий» Дзиґи Вертова

У далекому 1928-му режисер-експериментатор Дзиґа Вертов разом зі своїм братом, оператором Михаїлом Кауфманом, зняв на базі  щойно відкритої Київської кіностудії ВУФКУ фільм, присвячений успіхам першої п’ятирічки на Донбасі. У стрічці йдеться про прискорену промислову модернізацію Сходу України, яка стала поштовхом до перетворення аграрної країни на індустріальну. 

Фільм є експериментальним на шляху режисера до створення мови кіно, в якій камера фіксує моменти з життя людей. Ця мова була яскраво виражена вже в наступному фільмі Вертова «Людина з кіноапаратом» (1929).

Стрічка «Одинадцятий» була відреставрована на базі Національного центру Олександра Довженка у 2012-му. Музичний супровід створив український композитор Антон Байбаков на замовлення Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в межах проекту музичних кіноперформансів «Коло Дзиґи».

Подивитися фільм безкоштовно можна на сайті Довженко-Центру.

Почитати «Коротку історію фотографії»

Зараз ми маємо можливість робити світлини щодня, користуватися купою фільтрів і переглядати тисячі фотографій, а колись просто можливість фіксувати життя на плівку здавалося чарівним. Почитайте «Коротку історію фотографії» – в ній розповідається про перші експерименти з фото, знакові світлини, стилі та зміну в мистецтві після появи кольорових фотографій.

Замовити книгу можна на сайті Видавництва Старого Лева.

Послухати «Вежу Хмар»

Якщо ви думали, що в нас немає музики на кшталт «Старухи Мха», помилялися – є, і ще більш давня й автентична. «Вежа хмар» – це dark folk / ritual folk / ambient гурт, який починав в 90-х і проіснував, на жаль, всього до 2008-го. Втім, за цей час колектив випустив сім повноцінних альбомів, один міні-альбом, один альбом з синглами та ще один незавершений. 

Українська музика з приміткою «слухати обов’язково»:

Дізнатися про подорожі в часі не тільки з фільму «Назад в майбутнє»

8 грудня був день подорожей в часі. Якщо ви не знали і забули переглянути культовий фільм, який ми згадали вище, нічого страшного. Завжди можна почитати нашу статтю про найвідоміші спроби побудувати машину в часі й намагання подолати межі просторово-часового бар’єра.

Приготувати бенто-торт

Ми дуже любимо тортики. Але зізнаємося, що не купуємо цілі торти, адже їх доведеться їсти кілька днів, навіть якщо підключити друзів чи родичів. А от бенто-торти – інша справа: вони мініатюрні, мають крутий вигляд і, в принципі, їх можна заточити за день самотужки. Також вони ідеально підходять на подарунок друзям-солодкоїжкам.

Наша редакторка Олена, яка готує божественну випічку, ділиться покроковим рецептом бенто-торту (зі світлинами)

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь