Спецпроєкти

Чи працював Дорж Бату в NASA: відповідь космічного агентства


У NASA пояснили, чи дійсно в них працював український письменник Дорж Бату (справжнє ім’я – Андрій Васильєв), якого нещодавно звинуватили у фальсифікації власної біографії.

Із низкою запитів щодо письменника ВВС News Україна звернулась напряму до NASA.

«Він [Андрій Васильєв – прим.ред.]не працював на НАСА. Наша заява – це інформація, яку я маю надати», – повідомила в коментарі для медіа речниця агентства Шеріл Уорнер.

Втім, в агентстві також повідомили, що Васильєв все ж мав стосунок до діяльності НАСА:

«Андрій Васильєв працював з підрядником НАСА (Andrey Vasiliev was engaged with a NASA contractor) в 2013-2016 роках, але наразі не пов’язаний з агентством. Його погляди не відображають офіційні погляди НАСА або уряду Сполучених Штатів».

Поки в NASA не відповіли на прохання більш широко розкрити повноваження Васильєва або подробиці його роботи.

Передісторія

Андрій Васильєв, більш відомий як Дорж Бату, є автором низки книжок, зокрема «Франческа. Повелителька траєкторій», «Франческа. Володарка офіцерського жетона», «Моцарт 2.0», Таємниця старого Лами, «Коко 2.0».

Книжки Доржа Бату. Фото – ВСЛ

Перші дві книжки з цього переліку присвячені роботі в NASA, до якої, згідно з твердженнями Бату, він має безпосередній стосунок.

В інтерв’ю Васильєв розповідав, що він є оператором корекцій траєкторій Центру керування польотами Національного управління з аеронавтики та досліджень космічного простору США. Ця посада зазначена і в анотації до серії книжок про Франческу.

У грудні цього року журналіст, блогер, співзасновник партії «Демократична Сокира» Віктор Трегубов заявив, що письменник Дорж Бату вигадав свою біографію, зокрема співпрацю з NASA.

За словами Трегубова, він перевірив через «компетентних друзів», чи працював Васильєв у NASA  – і відповідь виявилася негативною.

Сам Бату опублікував відповідь на звинувачення, заявивши, що не є держслужбовцем і ніколи ним не був:

«Працював і працюю на умовах контракту на приватні компанії, які виконують замовлення державних органів. Ці приватні компанії не розголошують інформацію про своїх штатних працівників».

Пізніше «Видавництво Старого Лева», яке співпрацювало з Васильєвим, повідомило, що цю співпрацю припинено.

У пості ВСЛ йшлося про те, що Бату не зміг навести переконливих доказів щодо співпраці з NASA.

Нових накладів книжок автора не додруковуватимуть, а ті, що вже є у книгарнях, маркуватимуть поміткою «Інформація про біографію автора не є достовірною».

Після посту видавництва Бату видалив свій пост-виправдання і закрив сторінку в соцмережі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь