Спецпроєкти

Українець Євген Малолєтка – фотограф року за версією The Guardian


Український фотожурналіст Євген Малолєтка став фотографом року за версією британського видання The Guardian.

На початку 2022 року Євген висвітлював насильство в Казахстані на хвилі антиурядових протестів. Він повернувся додому до Харкова після повідомлень, що рф готує повномасштабне вторгнення.

До середини січня фотограф уже працював для Associated Press у місті Харкові та на Донбасі.

Автор: Evgeniy Maloletka

«Коли ми робили сюжет про підготовку України до війни і про те, як країна готується відбити напад росії в разі чого, це мало несерйозний вигляд, – наводить The Guardian цитату Євгена. – І протести, і підготовка невеликих груп у Харкові не викликали жодної серйозної реакції, і люди жили звичним життям – ходили в театри, клуби – і все це було досить повсякденно, і люди говорили “війни не буде”».

Коли Малолєтка та команда AP вирішили, що вторгнення все ж неминуче, вони переїхали до міста Маріуполь на південному сході України. Вони думали, що якщо почнеться війна, то Маріуполь буде ключовим, тому що це стратегічний морський порт – і не помилилися.

Маріуполь, 9 березня 2022 року. З обстріляного пологового будинку виносять поранену вагітну жінку Ірину Калініну. Вона та її дитина не вижили. Фото: Євген Малолєтка

Євген з командою прибули до міста в день повномасштабного вторгнення. Вони провели в Маріуполі 20 днів, висвітлюючи його облогу. Команді довелося тікати з міста, бо їм повідомили, що росіяни полюють на журналістів, що розповідають про звірства армії рф.

Малолєтка продовжував висвітлювати війну на різних рубежах – від Харкова, Донбасу та Запоріжжя до Миколаєва та Херсона, а також у столиці.

Євген і його колега Мстислав Чернов стали лауреатами щорічної премії Ґонґадзе за висвітлення блокади Маріуполя.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь