Спецпроєкти

Коли чоловікам гірше – якщо жінка заробляє більше або менше, ніж вони?


«Я зроблю так, що тобі ніколи в житті не доведеться працювати», – запевняє мою подругу її майбутній чоловік. «Мене дратує, що моя дружина так ліниво та повільно шукає роботу», – каже приятель, який нещодавно одружився. Ще одна знайома скаржиться, що вона постійно шукає підробітки (крім основної роботи), а її чоловік лише розказує про власну геніальність і фактично нічого не заробляє. 

Сварки пар через роботу та доходи – звичайне явище. Нерідко виявляється, що у закоханих, які тільки починають жити разом, насправді різні погляди на заробіток: наприклад, хлопець хоче повністю забезпечувати родину, але дівчина не погоджується на роль домогосподарки і також мріє про кар’єрний розвиток. Є й інший варіант, коли дівчина, навпаки, хоче займатися домом і родиною, а в хлопця не виходить заробляти достатньо на двох або більше людей. 

Також люди в парі можуть сваритися і через рівень доходу. Деякі щиросердно зізнаються, що заздрять своїй половинці, оскільки вона заробляє значно більше. З’ясувалося, що частіше через різницю в доходах переймаються все ж хлопці. 

Розказуємо, що саме викликає стрес у чоловіків і чому.

Як чоловіки ставляться до доходів своєї коханої?

Спойлер: з чоловіками все не так однозначно і просто.

У дослідженні Університету Бата взяло участь понад 6 тисяч гетеросексуальних пар. Дослідники вивчали звички закоханих і звертали увагу на їхнє ставлення до сімейного бюджету. Виявилося, що чоловіки однаково стресують – і коли кохані не працюють зовсім, і коли заробляють більше. У першому випадку вони відчувають тривогу через відповідальність та необхідність багато працювати. У другому – бо почуваються залежними від доходу іншої людини і бояться, що їхнє матеріальне становище значно погіршиться, якщо кохана людина вирішить піти. 

Як виявилося, ідеальним для більшості піддослідних чоловіків було таке розподілення доходів: вони заробляють 60% від загальної суми, їхні жінки – 40%. Якщо рівень доходу жінки вищий, ніж 40%, чоловіки можуть почати стресувати через це.

Економістка Школи менеджменту Університету Бата Джоанна Сирда наголошує: стрес, який переживають чоловіки через різницю в доходах, негативно впливає на їхнє здоров’я. Існує навіть вірогідність розвитку фізичних і психічних захворювань, викликаних стресовим станом.

Сирда додає, що на цей стрес прямо впливають гендерні стереотипи, зокрема стереотип про «чоловіка-годувальника», який має заробляти більше від дружини.

Крім різниці в доходах, на ставлення закоханих один до одного впливають ще безліч факторів. Один з них – це стосунки в родині. Ми говорили з людьми, в яких розлучилися батьки, про те, як це вплинуло на їхнє життя, і з’ясували, що на ставлення до концепції родини та до другої половинки це впливає безпосередньо. Детальніше про це можна почитати в нашому матеріалі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь