Як харчові обмеження підсилюють відчуття самотности?
Їжа – не лише одна з найважливіших людських потреб, а й почасти засіб комунікації. Поради не їсти в компанії друзів, щоб не набирати зайву вагу, мають наукове обґрунтування: справді значно легше з’їсти кілька зайвих порцій під приємну розмову (і аперетив у вигляді келиха вина/пива/сидру).
Нещодавно з’ясувалося, що є й інші аспекти зв’язку оточення та їжі. Харчові переваги, згідно з дослідженнями, впливають на відчуття людиною причетности до компанії. Як їжа пов’язана з комунікацією і чим дієти можуть бути небезпечними – у матеріалі.
Чи може їжа змусити нас почуватися самотніми?
Дослідники з Корнельского університету звернули увагу на зв’язок між обмеженнями в харчуванні та відчутті самотности. Після семи проведених досліджень вони змогли дати повнішу інформацію.
З’ясувалося, що харчові обмеження підсилюють почуття самотности. Причому загострюються негативні емоції незалежно від віку: через обмеження однаково страждають і дорослі, і діти. Асоціація їжі у компанії з причетністю до цієї компанії набувається доволі швидко: навіть у маленьких хлопчиків та дівчаток формується підсвідомий зв’язок «обділення в їжі = самотність».
Самотність відчувають люди, які обмежують себе в їжі, незважаючи на причини обмежень. І ті, хто має відмовитися від певних продуктів через алергію, і ті, які страждають через проблеми зі здоров’ям, і ті, хто постить, під час спільних трапез відчувають підвищену потребу у спілкуванні та емоційній близькості.
В одному з експериментів респонденти мали менше їсти на застіллях. Вони старанно виконували прохання дослідників, при цьому розповідали, що відчуття самотности посилювалося.
Чому так відбувається?
Самі автори експерименту наголошують: прийом їжі з кимось є важливою частиною комунікації. Якщо люди не можуть їсти те, що їдять їхні співбесідники, вони відчувають приблизно те ж саме, що й при неможливості поговорити на певні теми. І те, що поруч інші люди, насправді не допомагає, а тільки підсилює відчуття самотности.
Люди, які притримуються певної дієти, хвилюються через те, що їх вважатимуть «не такими» та потайки засуджуватимуть. Вони не відчувають причетности до мініспільноти через свої харчові обмеження, навіть навпаки – почуваються ізольованими, «білими воронами».
Що робити?
Відповідно, щоби не страждати від негативних почуттів, під час вимушеної дієти краще їсти наодинці або з людьми, які їдять ті ж самі продукти або страви. До того ж вірогідність того, що ви не переїсте і не накладете собі на тарілку в кілька разів більше їжі, ніж звичайно, підвищується. Крім того, на самоті ви не відволікатиметеся на розмови, зможете зосередитися на їжі та навіть отримати від неї більше задоволення.
Плюси їжі в компанії
А от якщо харчових обмежень немає або вони незначні, сумісна трапеза тільки піде на користь. Щоб краще дізнатися про людину, варто розділити з нею прийом їжі. Недарма корпоративи в закладах або просто доставку їжі в офіс вважають гарним способом перезнайомити співробітників та підвищити їхню довіру між собою. Люди, які їдять з одного столу/тарілки, краще комунікують між собою, бо отримують задоволення від їжі, і легше йдуть на контакт.
Головне – пам’ятати, що в компанії значно простіше переїсти, ніж на самоті, і стежити за порціями, які накладаєш собі в тарілку. Відчуття важкости та болю в животі може збити весь приємний настрій після вдалого корпоративу. Справа в тому, що розмови, як і наприклад, перегляд фільму, відволікають від безпосереднього прийому їжі, тому організм може «не почути» сигнали насичення. Тож якщо ви плануєте увійти до нормального режиму після свят і не переїдати, уважніше стежте за тим, наскільки часто і як багато ви їсте в компанії.
Джерело: Journal of Personality and Social Psychology
Про різні харчові розлади можна почитати в цьому матеріалі: інтерв’ю давали люди, які переживали ці розлади та змогли їх побороти (не без наслідків для здоров’я, звісно). А про те, як до нашої культури увійшли бранчі, читайте тут.