Спецпроєкти

Місця/заклади/організації Києва, які допомагають бездомним

Зібрали перелік організацій та місць у Києві, де бездомні люди можуть поїсти, переночувати та отримати іншу допомогу.

«Сука-жизнь»

Благодійний проєкт, засновник якої починав з публікації світлин бездомних у своєму профілі в Інстаграмі. Згодом проєкт став не лише привертати увагу до проблем людей, які не мають житла, а й напряму допомагати. Засновник підходить до бездомних, розмовляє з ними, дізнаючись, якої саме допомоги вони потребують, якщо може, купує їжу, медикаменти та теплий одяг, допомагає відновити документи, знайти тимчасовий притулок та роботу. Його підтримуюють небайдужі підписники: вони підказують можливості працевлаштування, роблять репости (завдяки цьому бездомний Вова зміг повернутися до родини) та іноді просто зігрівають теплим словом тих, хто потрапив у скрутне становище.

Щоб дізнатися про можливу допомогу проєкту або як правильно допомогати бездомним, варто написати на їхню сторінку фб. Про те, яка допомога точно зашкодить, можна  також почитати в нашому матеріалі.

БО «Дім милосердя»

У «Домі милосердя» ті, хто не має житла/роботи, пенсіонери, яких родичі не пускають додому, люди з інвалідністю можуть знайти тимчасовий притулок, мати цілодобовий доступ до душу й туалету та – головне – не мерзнути на вулиці. 

Влітку «Дім милосердя» прийняли до європейської спільноти, яка бореться з бездомністю. Організація стала членом спільноти і тепер має доступ до європейських досліджень проблем бездомности, звітів та статистики. Представники «Дому милосердя» запевнили, що тепер працюватимуть плідніше, орієнтуючись на досвід організацій в інших країнах. У найближчих планах – працевлаштовання колишніх бездомних з інвалідністю.

До БО можуть звернутися як безпосередньо бездомні, так і люди, які хочуть їм допомогти. Наприклад, засновник проєкту «Сука-жизнь» зміг на певний час поселити до «Дому милосердя» бездомного Вову, який міг пересуватися лише на милицях, і на вулиці жити йому було просто небезпечно. Саме завдяки притулку Вова зміг набратися сил, підлікуватися і врешті-решт повернутися до родини.

Благодійний магазин «Ласка»

Київський магазин, куди можна приносити непотрібні речі – в хорошому стані та випрані. Частину з них передають до благодійних фондів, а іншу – продають, і виручені кошти також йдуть на благодійність. 

Магазин співпрацює з фондами, які допомагають бездомним людям, зокрема з проєктом «Сука-жизнь», про який ми вже згадували вище. До Нового року він провів акцію «Пакет тепла», мета якої – подарувати бездомним пакунок із важливими для них речами: теплим одягом, засобами гігієни, смаколиками та листівками з теплими словами підтримки. У «Ласку» можна було приносити теплий одяг для бездомних та підписані листівки (до речі, їх можна було придбати в самому магазині). У ході акції 30 киян, які не мають житла, отримали свій «Пакет тепла». 

Хоча акція з «Пакетами тепла» вже завершилася, у «Ласку» ще можна приносити теплі речі в гарному стані, адже магазин постійно співпрацює з різними благодійними проєктами, які допомагають бездомним.

Спільнота Святого Егідія

Християнська організація, яка має статус церковно-громадської світської асоціації. Філіали діють в багатьох країнах світу, зокрема в Україні. Спільнота вже 20 років допомагає нужденним – людям, у яких не вистачає коштів на забезпечення усіх своїх потреб, тим, кому немає де жити, пенсіонерам/-кам, мігрантам та багатьом іншим.

Організація регулярно підтримує бездомних, зокрема влаштовує безкоштовні обіди для них. Щорічно за традицією у різних містах України до різдвяних свят (7 січня) волонтери готують святкові обіди для бездомних, бідних і людей з інвалідністю. Якщо цього року ви не встигли долучитися, не хвилюйтеся – напевне зможете зробити це наступного року. 

Саме Спільнота Святого Егідія видала довідник «Де в Києві поїсти, помитися, переночувати», який стане в нагоді всім людям, які не мають житла. Якщо ви хочете допомогти бездомним не тільки їжею/теплим одягом, та не знаєте як, подаруйте їм цей довідник, він точно стане в нагоді.

Рух «Молодь за мир»

Молодіжна міжнародна організація, створена всередині спільноти Святого Егідія. Ініціативні та молоді дівчата і хлопці допомагають незахищеним верствам населення: бідним, пенсіонерам, людям, які не мають власного життя. Вони організовують обіди для всіх, хто має потребу в їжі та не може дозволити собі її купити, збирають подарункові набори для бідних, роздають їжу на вулиці та роблять усе можливе, щоби цей світ став добрішим і кращим.

На Фейсбуці проєкту регулярно з’являється інформація про те, як можна долучитися та допомогти нужденним, зокрема бездомним. Волонтери потрібні завжди, тож якщо маєте сили, бажання та час – стежте та долучайтеся.

Дім соціальної опіки

Тимчасовий притулок для бездомних, розташований на вулиці Суздальській, 4. Там можна помитися, переночувати, пройти медичне обстеження. Є один нюанс: допомагають у Домі лише тим, хто не має прописки. Проблема ще й у тому, що далеко не всі бездомні знають про притулок і де саме його шукати.

Режим роботи адміністрації: пн-чт з 09.00 до 17.30, пт з 09.00 до 16.30, перерва з 13.00 до 13.30. Прийом отримувачів послуг на нічліг: щодня з 18.00 до 22.00 (перебування до 08.00).

Щоби більше дізнатися про роботу центру, можна його відвідати або зателефонувати за номером 044 404 0899.

Центр обліку бездомних осіб

Як і Дім соціальної опіки, розташований на Суздальській, 4. Співробітники центру допомагають бездомним оформлювати або відновлювати документи, проходити процедури реєстрацій або вирішувати інші нагальні проблеми. 

BEZ ДОМА

Київська організація, яка постійно влаштовує акції допомоги бездомним: годує їх їжею, надає теплі речі тощо. За діяльністю можна стежити на фейсбуці проєкту. Вже у найближчу суботу – 18 січня – організація планує благодійну роздачу обідів для бездомних та знедолених. Акція пройде на Київському вокзалі. Деталі можна знайти на сторінці у фб (вище дали посилання) або зателефонувати організаторам: +38 096 919 18 28. Крім того, можна просто щосуботи о 14.00 приходити на центральний Київський вокзал Південний біля храму на площі й долучитися вже на місці.

Додатково – наприкінці минулого року біля Центрального залізничного вокзалу облаштували пункт обігріву, який може приймати бездомних. Пункт розташований біля критого паркінгу Південного вокзалу, вхід – поруч із готелем IBIS. У ньому можна сходити до туалету, помитися та відігрітися.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь