Страви з яєць, які зберуть купу лайків у Instagram
Нагадаємо, колись соцмережі збожеволіли через фотографію яйця. Знімку курячого яйця, опублікованому в Instagram-профілі world_record_egg, поставили лайк понад 50 мільйонів людей. Це фото тоді побило рекорд американської моделі Кайлі Дженнер, чия фотографія набрала понад 18 мільйонів лайків та вважалася найпопулярнішим знімком в історії соцмережі.
Зараз пристрасті навколо яйця – конкурента Кайлі Дженнер вщухли, а ми тим часом ділимося з вами рецептами страв з яєць, які теж здатні принести вам купу лайків – якщо не мільйон, то пару сотень точно.
Страви з яєць
Яєчня у хлібі
- хліб для тостів
- яйця
- олія
- сіль, перець
У шматочках хліба робимо дірки за допомогою склянки. Викладаємо хліб на змащене маслом лист, вбиваємо в кожну дірку по яйцю. Присипаємо сіллю та перцем і ставимо в нагріту до 180 градусів духовку. Запікаємо, доки яйця не стануть потрібної вам консистенції.
Страви з яєць на свято
Шакшука

Фото: cookinglight.com
- яйця – 4 шт.
- помідор – 4 шт.
- болгарський перець – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- часник – 2 зубчики
- перець чилі – 1 шт.
- зелень – за смаком
- олія
- сіль, перець – за смаком
- мелений кмин – щіпка
Помідори миємо та робимо хрестоподібні надрізи. Заливаємо томати окропом, через 2-3 хвилини знімаємо шкірку та нарізаємо невеликими кубиками. Також дрібно нарізаємо болгарський перець та цибулю. У сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо в ній цибулю. Коли цибуля стане прозорою, додаємо до неї перець і готуємо 5 хвилин. Часник та чилі нарізаємо, попередньо очистивши гострий перець від кісточок. Додаємо в сковороду спеції, чилі та часник і смажимо ще 5 хвилин, постійно помішуючи.
Потім додаємо на сковороду порізані помідори та гасимо на середньому вогні 10 хвилин. Пробуємо на смак, при необхідності додаємо сіль. Робимо в овочевому соусі чотири заглиблення за допомогою ложки та вбиваємо туди яйця. Солимо і перчимо, готуємо до білого кольору білків, жовтки повинні залишитися рідкими. При подачі посипаємо дрібно рубаною зеленню – кінзою або петрушкою.
Дієтичні страви з яєць
Яйця, запечені в авокадо

Фото: joyfulhealthyeats.com
- авокадо – 2 шт.
- яйця – 4 шт.
- бекон – 2 скибочки
- сіль, перець – за смаком
- олія
- зелень – для подачі
Бекон дрібно рубаємо ножем і обсмажуємо в невеликій кількості олії до золотистого кольору. Авокадо миємо, розрізаємо навпіл, видаляємо кісточки. Вбиваємо у кожну половинку авокадо по яйцю, додаємо смажений бекон. Солимо, перчимо, викладаємо у форму для запікання. Ставимо в нагріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин. При подачі посипаємо дрібно рубаною зеленню.
Страви з яєць в мікрохвильовці
Яєчні мафіни

Фото: spendwithpennies.com
- яйця
- броколі
- томати
- болгарський перець
- сіль, перець
- олія
Овочі миємо, дрібно рубаємо ножем. Яйця збиваємо із сіллю та перцем. Форму для кексів змащуємо олією. На дно кожної форми викладаємо овочі, заливаємо їх яєчною сумішшю. Ставимо в нагріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин. За бажання овочі можна замінити шинкою, печеним м’ясом або слабосоленим лососем.
Страви з яєць і картоплі
Тости з яйцем пашот

Фото: killingthyme.net
- яйця – 2 шт.
- хліб – 2 шматочки
- стиглий авокадо – половинка
- варена картопля – кілька скибочок;
- слабосолений лосось – 2 скибочки
- лимон – часточка
- сіль, перець – за смаком
Готуємо яйце пашот. Про те, як приготувати яйце пашот, ми вам уже розповідали. Детальну інструкцію можна переглянути тут. Картопля варимо і ріжемо на скибочки. Хліб підсушуємо в тостері або на сковороді без олії. Викладаємо на хліб порізаний авокадо та лосось, збризкуємо лимонним соком. Кладемо скибочки вареної картоплі. Викладаємо зверху яйце пашот і посипаємо сіллю та свіжомеленим чорним перцем.
Страви з білків яєць
Яйця в йогурті

Фото: gourmandeinthekitchen.com
- несолодкий йогурт – 1 склянка
- яйця – 2 шт.
- лимонний сік – 1 ч. л.
- свіжий шпинат – 2 горсти
- олія – 2 ст. л.
- солодка паприка – 1 ч. л.
- кайенський перець або перець чилі – ¼ ч. л.
- сіль – щіпка
У глибокій мисці змішуємо йогурт, лимонний сік, сіль та перець. Отриману суміш розділяємо на 2 тарілки та відставляємо убік. Листя шпинату опускаємо в киплячу підсолену воду на одну хвилину. Потім дістаємо щипцями або шумівкою і даємо стекти шпинату, щоб видалити зайву воду. У сковороду наливаємо масло, паприку, кайенський перець (або чилі) і дрібку солі. Перемішуємо і нагріваємо на середньому вогні, поки суміш не пустить аромат (близько 30 секунд).
Готуємо яйця пашот (5 способів приготування яєць пашот дивіться тут). Готові яйця викладаємо у тарілки з йогуртом. Додаємо бланшировану шпинат і збризкуємо все теплою олією з паприкою та гострим перцем.
Другі страви з варених яєць
Яйця по-шотландськи

Фото: incredibleegg.org
- фарш
- перепелині яйця
- сіль, перець
- олія
- панірувальні сухарі
Яйця відварюємо та чистимо від шкаралупи. Фарш солимо, перчимо, добре вимішуємо. Формуємо з фаршу коржі, в середину кожного коржика кладемо по яйцю. Отримані котлетки обвалюємо в панірувальних сухарях. Викладаємо на розпечену сковороду і смажимо у великій кількості рослинної олії до золотистого кольору з усіх боків. Перед подачею викладаємо на паперові рушники, щоб прибрати надлишки олії.