Спецпроєкти

Деміглас – що за соус та як його готувати


Деміглас

Фото: chefsteps.com

Один із основних соусів французької кухні. Готують його з яловичих кісток, червоного вина, лаврового листа, чорного та запашного перцю та овочів. Готувати деміглас – справа досить клопітка, іноді час приготування може досягати десяти годин. Однак він є основою для багатьох соусів, а також чудовим доповненням до м’яса.

Як приготувати соус деміглас? Це не дуже складно, головне – не наплутати з інгредієнтами, яких досить багато. Тож розповідаємо, як готувати деміглас – класичний рецепт.

Інгредієнти:

  • яловичі кістки — 1 кг
  • червоне сухе вино – 500 г
  • цибуля — 150 г
  • морква — 150 г
  • корінь селери — 150 г
  • стебло селери — 100 г
  • олія — 200 мл 
  • помідори — 100 г
  • томатна паста – 30 г
  • цибуля-порей — 100 г
  • чорний перець горошком – 3 шт.
  • лавровий лист — 2 шт.
  • запашний перець — 3 шт.

Кістки посікти на дрібні шматки. Моркву, цибулю та селеру нарізати великими кубиками, обсмажити на сковороді протягом п’яти хвилин.

Додати в суміш томатну пасту та нарізані кубиками помідори, смажити ще 10-15 хвилин. У цей час поставити кістки в нагріту до 180 градусів духовку та запікати протягом 40 хвилин до золотистого кольору.

Дістати з духовки та з’єднати із сумішшю з овочів. Викласти все в глибоку каструлю, додати вино і трохи проварити близько двох хвилин, щоб випарувати алкоголь. Додати воду, перець, лавровий лист і томити на слабкому вогні шість-вісім годин, періодично помішуючи, щоб кістки не пригоріли.

Зняти каструлю з вогню, процідити соус через сито в каструлю і варити на повільному вогні до загустіння ще три-чотири години.

Соус деміглас із чим їдять

Деміглас можна подавати до різних страв. Насамперед це страви з м’яса, риби, але також можна комбінувати соус і з овочевими стравами.

До супів та гарнірів деміглас також підійде, головне – правильно вибрати пропорції та не переборщити з цим соусом, інакше просто зіпсуйте страву.

Смачним поєднанням буде соус деміглас із грибами – наприклад, тушкованими, смаженими та запеченими. До грибної запіканки суп також підійде.

До солодких страв деміглас краще не додавати – хоча хто знає, можливо, ваш кулінарний експеримент увінчається успіхом, і вийде дуже смачна нова страва, якою захочеться почастувати друзів.

Овочевий соус деміглас

Поділимося рецептом від відомого українського шефа Євгена Клопотенка. Ось як він пропонує готувати овочевий соус деміглас.

Інгредієнти:

    • 0.25 шт. селери;
    • 1 шт. моркви;
    • 1 шт. буряків;
    • 2 шт. зубчик часнику;
    • 150 г білокачанної капусти;

<1>1 ст. л. кетчупу або томатного соку.

Селеру, моркву, буряк і капусту помийте, почистіть, дрібно наріжте. Додайте одну столову ложку томатного соку або кетчупу. Поставте в духовку на 45-60 хвилин|мінути| і запікайте при температурі 180-190 градусів. Коли овочі будуть майже готові, додайте зубчик часнику.

Після закінчення 20 хвилин до духовки до овочів додайте воду, щоб вона повністю їх покривала. Повторюйте при необхідності цю дію протягом усього часу. поки нудиться овочі.

Процідіть готовий соус. Повинна вийти насичена овочева суміш, яка ідеально посилить смак будь-якої страви.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь