Спецпроєкти

«Програма “Вагітна у 16” – це все про мовчання в сім’ях і відсутність сексуальної освіти». Розмова з дитячою психологинею


84% українських батьків підтримують запровадження сексуальної освіти в школах. 68% батьків відповіли, що вже проводять сексуальну освіту в родині.

Проте сексуальну освіту батьки розуміють по-різному. Для одних – це розповісти про вагітність і контрацепцію, для інших – про захворювання й відмінність дівчат від хлопців.

Натомість ООН затвердила єдиний стандарт комплексної сексуальної освіти, де є вісім пунктів:

  1. Стосунки;
  2. Цінності, права, культура й сексуальність;
  3. Розуміння гендерної проблематики;
  4. Насильство й турбота про безпеку;
  5. Навички, необхідні для здоров’я та благополуччя;
  6. Організм і розвиток людини;
  7. Сексуальність і сексуальна поведінка;
  8. Сексуальне й репродуктивне здоров’я.

Про деякі аспекти сексуального виховання ми поговорили з дитячою та сімейною психологинею Анною Покровською на нашому подкасті. До речі, ми розмовляли не тільки про секс, а й про виховання підлітків у цілому.

Сексуальна освіта = сексуальна безпека

«Сексуальна освіта перш за все про безпеку. Ми думаємо, що зараз поговоримо й розбещимо дитину. А ми навпаки поговоримо та зможемо запобігти чомусь.

Перше, про що б я говорила – це про тілесні кордони.

Дитина може не знати нічого про тілесні кордони. Треба, щоб у сім’ї чи в молодшій школі звучала інформація про інтимні місця. Коли й де можна роздягатися: наприклад, у роздягальні, на прийомі лікаря з дозволу батьків тощо.

Діти реально не розуміють нічого про кордони й інтимні зони, тож можуть експериментувати та завдати одне одному шкоди. Або ж здатні заподіяти шкоди собі.

Батьки не говорять із синами про статеві органи. Хлопчики можуть спробувати “‎збільшити” ‎свій член в домашніх умовах. Через це діти потрапляють до лікарень».

Згідно з міжнародними дослідженнями (Barth et al., 2012), близько 20% жінок і 5-10% чоловіків у дитинстві піддалися сексуальному насиллю.

Комплексна сексуальна освіта має допомогти дітям встановити тілесні кордони. За даними ООН, такий підхід знижує відсоток сексуального насилля над дітьми.

Особистісні кордони

«Далі треба розповісти про інші кордони. Діти можуть надіслати власні інтимні фото незнайомцям у чаті. Потім дітей починають шантажувати цими фото й вони не звертаються за допомогою до батьків.

Проблема в тому, що вдома взагалі не звучить тема інтимності. Через це дитина починає розв’язувати проблеми як вміє».

До речі, експерти ООН відносять секстінг (обмін сексуальними фото в чаті) до ризикованої сексуальної поведінки. Такими фото потім можуть шантажувати або просто викласти їх до відкритого доступу.

«Сексуальна освіта значно ширша за прості розмови про статевий акт. Ми починаємо з тілесних кордонів, рухаємося далі до кордонів особистісних.

Наприклад, де в парі порушено кордони: якщо партнер ображає тебе в компанії друзів, якщо він вимагає інтиму.

Тобі прикро чи неприємно, але мовчиш про це. Я б починала вчити людей про те, як це – бути у стосунках. До сексу вже б дійшли поступово.

Головний кордон, який треба запам’ятати на все життя – можна сказати «ні» в будь-який момент. Навіть коли партнери вже роздяглися».

На цю тему є чудовий відеоролик, який розповідає про сексуальні кордони на прикладі чаю:

Висновки

«Програма “‎Вагітна у 16″‎ – це про мовчання в сім’ях. Мовчання про те, що романтичні стосунки ведуть до сексу, а він може призвести до вагітності.

Якщо не опікуватися сексуальною освітою дітей, то це зробить хтось інший, наприклад, порно».

Дослідження підтверджують, що шкільні програми сексуальної освіти знижують небезпеку для молоді. Ці програми досягають таких результатів:

  • пізніший початок статевого життя;
  • зниження частоти статевих контактів;
  • зниження кількості статевих партнерів;
  • скорочення ризикованої поведінки;
  • частіше використання контрацепції.

Радимо ознайомитися з повною версією інструкції з сексуальної освіти від ООН.

Радимо прочитати матеріал «Як вивчають секс у сучасній українській школі». Спойлер: сексуального виховання в Україні майже немає.

Покоління Z, до речі, цікавиться сексом менше, ніж попередні покоління. Чому так відбувається та що ці молодики хочуть від життя – читайте в нашому матеріалі.

У цьому матеріалі ми згадували, що порно може вплинути на сексуальне виховання. Як порно впливає на мозок підлітків, також читайте в нашому матеріалі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь