Від солянки до том яма. Супи, які зігріють вас цією осінню
Восени найбільше хочеться зігрітися – пледом, кавою/чаєм/какао або гарячими супами. Останнє ми любимо особливо, тому ділимося з вами рецептами різноманітних супів – від старої доброї солянки до грузинського харчо і тайського тому яма.
Осінні супи
Розповідаємо, як готувати осінні супи, аби не витрачати надто багато часу і в результаті виходило дуже смачно.
Солянка
Один з найсмачніших супів з приємним кислувато-солоним смаком.
Рецептів солянки безліч, але ми поділимося тим, який вважаємо найвдалішим.
Для солянки знадобляться:
- м’ясний бульйон – 2,5 л
- копченості (реберця, шинка, ковбаса і т.д.) – 500 г
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- картопля – 4 шт.
- солоні огірки – 4 шт.
- оливки або маслини – 70 г
- каперси – 50 г
- зелень (петрушка, кроп) – невеликий пучечок
- томатна паста – 1 ст. л.
- рослинна олія – 1 ст. л.
- лаврове листя – 2 шт.
- паприка, кориандр – дрібка
- сіль, перець – за смаком
- лимон, сметана – для подачі
Важливий момент: намагайтеся не пересолити солянку, бо вона спочатку вариться з солоних продуктів. Також майте на увазі, що коли солянка настоїться, вона стане більш солоною, тому сіль в процесі готування додавайте дуже обережно. Краще спочатку її недосолити, ніж пересолити – все ж потім додати сіль простіше.
Копченості нарізаємо соломкою, кладемо в киплячий м’ясний бульйон і варимо хвилин 15. Картоплю і моркву ріжемо кубиками, додаємо в бульйон і варимо 15 хвилин. Солоні огірки нарізаємо соломкою і додаємо в солянку.
Цибулю ріжемо дрібними кубиками, обсмажуємо на розігрітій олії до м’якості. Потім додаємо в сковороду томатну пасту і смажимо ще пару хвилин, постійно помішуючи.
Додаємо зажарку в солянку і варимо 10-15 хвилин.
В кінці варіння додаємо каперси, оливки, зелень і спеції, після чого варимо все разом хвилин сім.
Вимикаємо вогонь і даємо солянці настоятися хвилин 10-15.
Подаємо з часточкою лимона, при бажанні можна додати сметану.
Сирний суп
До сирного супу можна додавати різні сири. В нашому варіанті – м’який плавленый сир.
Для сирного супу знадобляться:
- куряче філе — 400 г
- м’який плавлений сир — 200 г
- картопля — 3 шт.
- морква — 1 шт.
- сіль, молотий перець, духмяний перець — за смаком
- рослинна олія — 2 ст. л.
- лаврове листя — 3 шт.
- свіжа зелень — за смаком
У каструлі кип’ятимо 1,5 л води, нарізаємо курку невеликими шматочками і кладемо її в киплячу воду. Як тільки бульйон почне кипіти, додаємо сіль, пару горошків запашного і чорного перцю і лавровий лист. Знову доводимо до кипіння і варимо ще 20 хвилин.
Картоплю чистимо і нарізаємо кубиками. Витягуємо м’ясо, кладемо картоплю і варимо його 5-7 хвилин. Чистимо і натираємо моркву, додаємо в суп і варимо ще 5-7 хвилин. Додаємо плавлений сир, добре перемішуємо і вимикаємо вогонь.
Сирний суп бажано подавати теплим.
Харчо
Це наваристий м’ясний суп – дуже ситний та пряний.
Для харчо знадобляться:
- яловичина – 500 г
- грецькі горіхи – 250 г
- рис – 300 г
- соус ткемалі – 200 г
- часник – 3 зубчики
- цибуля – 2 шт.
- рослинна олія – 100 мл
- хмелі-сунелі – 2 ч. л.
- свіжа зелень – 1 пучечок
- перець чилі, сіль – за смаком
М’ясо промийте під проточною водою і наріжте кубиками. Покладіть в каструлю і залийте двома літрами води. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть 2 години, не забуваючи помішувати і знімати піну. Дочекайтеся, поки звариться м’ясо, а потім додайте рис і готуйте ще 15 хвилин.
Цибулю очистіть і дрібно покришіть. Обсмажте на олії до набуття золотистого відтінку. Горіхи очистіть і подрібніть, покладіть в бульйон разом з цибулею і варіть близько 10 хвилин. Після цього додайте в суп соус і приправи, посоліть і варіть ще хвилин п’ять.
Часник очистіть і наріжте, а потім занурте в готовий суп.
Подаємо з дрібно рубаною свіжою зеленню – кінзою, кропом, петрушкою.
Пряний гарбузовий суп з карі
Якщо не любите гарбуз, швидше за все, ви просто не вмієте його готувати. Спробуйте зробити з гарбуза суп з з карі – і ваше ставлення до цього овочу зміниться.
Для гарбузового супу знадобляться:
- гарбуз – 500 г
- картопля – 4 шт.
- морква – 3 шт.
- цибуля – 1 шт.
- овочевий або м’ясний бульйон – 2 л
- вершки – 1,5 стакани
- оливкова олія – 3 ст. л.
- карі – 1 ч. л.
- сушена паприка – 1,5 ч. л.
- сіль – за смаком
Про те, як приготувати цей суп, ми вам вже розповідали, детальну інструкцію можна подивися тут.
Грибний суп з броколі
Вершковий, при цьому не важкий суп, який зігріє і наситить восени.
Для грибного супу знадобляться:
- броколі – 500 г
- гриби – 300 г
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- вершки – 150 мл
- сушені прованські трави – 1/2 ч. л.
- сіль та перець – за смаком
- рослинна олія
Броколі миємо, розбираємо на суцвіття, зрізаємо верхівки. Стебла нарізаємо кубиками і відкладаємо в сторону. У каструлі кип’ятимо воду. Додаємо підготовлені суцвіття і стебла капусти і варимо до м’якості. У сковороді з оливковою олією обсмажуємо до готовності нарізані шматочками гриби, відставляємо в сторону.
В окремій ємності кип’ятимо вершки разом з цілою очищеної цибулиною, прованськими травами і дрібкою солі. Потім видаляємо цибулину. Приготовану брокколі збиваємо разом з грибами блендером в однорідне пюре, вливаємо вершки, додаємо сіль і перець за смаком, перемішуємо і знову ставимо на маленький вогонь на 2-3 хвилини. При подачі прикрашаємо дрібно рубаною зеленню, смаженими грибами або суцвіттями брокколі.
Гострий кокосовий суп з овочами
Гостре завжди зігріває. В цьому супі гостроту балансує кокосове молоко і рисова локшина.
Для кокосового супу знадобляться:
- морква — 2 шт.
- цибуля — 1 шт.
- солодкий перець — 2 шт.
- пекинська капуста — половинка
- селера — 2-3 стебла
- кокосове молоко — 1 банка
- часник — 2 зубчики
- тонка рисова локшина
- перець чилі — за смаком
- кінза — кілька гілочок
- сіль або соєвий соус — за смаком
- лайм — для подачі
Моркву і цибулю чистимо, дрібно нарізаємо і обсмажуємо в каструлі до м’якості. Додаємо нарізаний соломкою солодкий перець, чилі, селера і пекінську капусту. Смажимо, постійно помішуючи, хвилини три.
Заливаємо літром води, додаємо кокосове молоко і рисову локшину. Додаємо сіль або соєвий соус до смаку, перемішуємо і доводимо до кипіння.
При подачі прикрасити кінзою. Подавати з долькою лайма.
Том ям
Класичний тайський суп, який вам варто спробувати, якщо ви ще не пробували.
Для тайського том яма знадобляться:
- бульйон – 500 мл
- креветки або сир тофу- 200 г
- паста том ям – 35 г
- гриби шиїтаке – 85 г
- рибний соус – 2 ст. л.
- перець чилі – половина стручка
- часник – 2 зубчика
- кінза – 1 гілочка
- кафир-лайм – 4 листочки
- лемонграс – 1 паличка
- лайм – половинка
- ріпчаста цибуля – половинка
- рослинна олія
Дрібно нарізаємо цибулю, часник, цедру лайма, лемонграс і перець чилі. Обсмажуємо все в каструлі на рослинному маслі. Коли овочі стануть м’якими, додаємо пасту тому ям, бульйон і даємо закипіти. Пробуємо на сіль і кислоту і коригуємо за допомогою соку лайма.
Додаємо в каструлю креветки або тофу, кафір-лайм, рибний соус, гриби. Варимо на середньому вогні 15 хвилин. Потім вимикаємо і даємо настоятися 10 хвилин.
При подачі тайський тому ям прикрашаємо кінзою.