Спецпроєкти

Від солянки до том яма. Супи, які зігріють вас цією осінню


Поки з радіоприймачів лунає голос молодої Наталі Могилевської, яка співає про те, що «осінь з'явилася неочікувано, ніби її нікому й не треба», пропонуємо вам не сумувати через те, що «цілий день холодний дощ стучить дахом», а покликати в гості друзів і пригостити їх якимось класним супом.

Восени найбільше хочеться зігрітися – пледом, кавою/чаєм/какао або гарячими супами. Останнє ми любимо особливо, тому ділимося з вами рецептами різноманітних супів – від старої доброї солянки до грузинського харчо і тайського тому яма.

Осінні супи

Розповідаємо, як готувати осінні супи, аби не витрачати надто багато часу і в результаті виходило дуже смачно.

Солянка

Один з найсмачніших супів з приємним кислувато-солоним смаком.

Рецептів солянки безліч, але ми поділимося тим, який вважаємо найвдалішим.

Для солянки знадобляться:

  • м’ясний бульйон – 2,5 л
  • копченості (реберця, шинка, ковбаса і т.д.) – 500 г
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • картопля – 4 шт.
  • солоні огірки – 4 шт.
  • оливки або маслини – 70 г
  • каперси – 50 г
  • зелень (петрушка, кроп) – невеликий пучечок
  • томатна паста – 1 ст. л.
  • рослинна олія – 1 ст. л.
  • лаврове листя – 2 шт.
  • паприка, кориандр – дрібка
  • сіль, перець – за смаком
  • лимон, сметана – для подачі

Важливий момент: намагайтеся не пересолити солянку, бо вона спочатку вариться з солоних продуктів. Також майте на увазі, що коли солянка настоїться, вона стане більш солоною, тому сіль в процесі готування додавайте дуже обережно. Краще спочатку її недосолити, ніж пересолити – все ж потім додати сіль простіше.

Копченості нарізаємо соломкою, кладемо в киплячий м’ясний бульйон і варимо хвилин 15. Картоплю і моркву ріжемо кубиками, додаємо в бульйон і варимо 15 хвилин. Солоні огірки нарізаємо соломкою і додаємо в солянку.

Цибулю ріжемо дрібними кубиками, обсмажуємо на розігрітій олії до м’якості. Потім додаємо в сковороду томатну пасту і смажимо ще пару хвилин, постійно помішуючи.

Додаємо зажарку в солянку і варимо 10-15 хвилин.

В кінці варіння додаємо каперси, оливки, зелень і спеції, після чого варимо все разом хвилин сім.

Вимикаємо вогонь і даємо солянці настоятися хвилин 10-15.

Подаємо з часточкою лимона, при бажанні можна додати сметану.

Сирний суп

До сирного супу можна додавати різні сири. В нашому варіанті – м’який плавленый сир.

Для сирного супу знадобляться:

  • куряче філе — 400 г
  • м’який плавлений сир — 200 г
  • картопля — 3 шт.
  • морква — 1 шт.
  • сіль, молотий перець, духмяний перець — за смаком
  • рослинна олія — 2 ст. л.
  • лаврове листя — 3 шт.
  • свіжа зелень — за смаком 

У каструлі кип’ятимо 1,5 л води, нарізаємо курку невеликими шматочками і кладемо її в киплячу воду. Як тільки бульйон почне кипіти, додаємо сіль, пару горошків запашного і чорного перцю і лавровий лист. Знову доводимо до кипіння і варимо ще 20 хвилин.

Картоплю чистимо і нарізаємо кубиками. Витягуємо м’ясо, кладемо картоплю і варимо його 5-7 хвилин. Чистимо і натираємо моркву, додаємо в суп і варимо ще 5-7 хвилин. Додаємо плавлений сир, добре перемішуємо і вимикаємо вогонь.

Сирний суп бажано подавати теплим.

Харчо

Це наваристий м’ясний суп – дуже ситний та пряний.

Для харчо знадобляться:

  • яловичина – 500 г
  • грецькі горіхи – 250 г
  • рис – 300 г
  • соус ткемалі – 200 г
  • часник – 3 зубчики
  • цибуля – 2 шт.
  • рослинна олія – 100 мл 
  • хмелі-сунелі – 2 ч. л.
  • свіжа зелень – 1 пучечок
  • перець чилі, сіль – за смаком

М’ясо промийте під проточною водою і наріжте кубиками. Покладіть в каструлю і залийте двома літрами води. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть 2 години, не забуваючи помішувати і знімати піну. Дочекайтеся, поки звариться м’ясо, а потім додайте рис і готуйте ще 15 хвилин.

Цибулю очистіть і дрібно покришіть. Обсмажте на олії до набуття золотистого відтінку. Горіхи очистіть і подрібніть, покладіть в бульйон разом з цибулею і варіть близько 10 хвилин. Після цього додайте в суп соус і приправи, посоліть і варіть ще хвилин п’ять.

Часник очистіть і наріжте, а потім занурте в готовий суп.

Подаємо з дрібно рубаною свіжою зеленню – кінзою, кропом, петрушкою.

Пряний гарбузовий суп з карі

Якщо не любите гарбуз, швидше за все, ви просто не вмієте його готувати. Спробуйте зробити з гарбуза суп з з карі – і ваше ставлення до цього овочу зміниться.

Для гарбузового супу знадобляться:

  • гарбуз  – 500 г
  • картопля – 4 шт.
  • морква – 3 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • овочевий або м’ясний бульйон – 2 л
  • вершки – 1,5 стакани
  • оливкова олія – 3 ст. л.
  • карі – 1 ч. л.
  • сушена паприка – 1,5 ч. л.
  • сіль – за смаком

Про те, як приготувати цей суп, ми вам вже розповідали, детальну інструкцію можна подивися тут.

Грибний суп з броколі

Вершковий, при цьому не важкий суп, який зігріє і наситить восени.

Для грибного супу знадобляться:

  • броколі – 500 г
  • гриби – 300 г
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • вершки – 150 мл
  • сушені прованські трави – 1/2 ч. л.
  • сіль та перець – за смаком
  • рослинна олія

Броколі миємо, розбираємо на суцвіття, зрізаємо верхівки. Стебла нарізаємо кубиками і відкладаємо в сторону. У каструлі кип’ятимо воду. Додаємо підготовлені суцвіття і стебла капусти і варимо до м’якості. У сковороді з оливковою олією обсмажуємо до готовності нарізані шматочками гриби, відставляємо в сторону.

В окремій ємності кип’ятимо вершки разом з цілою очищеної цибулиною, прованськими травами і дрібкою солі. Потім видаляємо цибулину. Приготовану брокколі збиваємо разом з грибами блендером в однорідне пюре, вливаємо вершки, додаємо сіль і перець за смаком, перемішуємо і знову ставимо на маленький вогонь на 2-3 хвилини. При подачі прикрашаємо дрібно рубаною зеленню, смаженими грибами або суцвіттями брокколі.

Гострий кокосовий суп з овочами

Гостре завжди зігріває. В цьому супі гостроту балансує кокосове молоко і рисова локшина.

Для кокосового супу знадобляться:

  • морква — 2 шт. 
  • цибуля — 1 шт.
  • солодкий перець — 2 шт.
  • пекинська капуста — половинка
  • селера — 2-3 стебла
  • кокосове молоко — 1 банка 
  • часник — 2 зубчики
  • тонка рисова локшина 
  • перець чилі — за смаком
  • кінза — кілька гілочок
  • сіль або соєвий соус — за смаком
  • лайм — для подачі

Моркву і цибулю чистимо, дрібно нарізаємо і обсмажуємо в каструлі до м’якості. Додаємо нарізаний соломкою солодкий перець, чилі, селера і пекінську капусту. Смажимо, постійно помішуючи, хвилини три.

Заливаємо літром води, додаємо кокосове молоко і рисову локшину. Додаємо сіль або соєвий соус до смаку, перемішуємо і доводимо до кипіння.

При подачі прикрасити кінзою. Подавати з долькою лайма.

Том ям

Класичний тайський суп, який вам варто спробувати, якщо ви ще не пробували.

Для тайського том яма знадобляться:

  • бульйон – 500 мл
  • креветки або сир тофу- 200 г
  • паста том ям – 35 г
  • гриби шиїтаке – 85 г
  • рибний соус – 2 ст. л.
  • перець чилі – половина стручка 
  • часник – 2 зубчика
  • кінза – 1 гілочка
  • кафир-лайм – 4 листочки
  • лемонграс – 1 паличка
  • лайм – половинка
  • ріпчаста цибуля – половинка
  • рослинна олія

Дрібно нарізаємо цибулю, часник, цедру лайма, лемонграс і перець чилі. Обсмажуємо все в каструлі на рослинному маслі. Коли овочі стануть м’якими, додаємо пасту тому ям, бульйон і даємо закипіти. Пробуємо на сіль і кислоту і коригуємо за допомогою соку лайма.

Додаємо в каструлю креветки або тофу, кафір-лайм, рибний соус, гриби. Варимо на середньому вогні 15 хвилин. Потім вимикаємо і даємо настоятися 10 хвилин.

При подачі тайський тому ям прикрашаємо кінзою.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь