Спецпроєкти

Горіх із вітамінами та антиоксидантами: розбираємося, чим корисний кокос і як його відкрити


Попри те, що кокос сьогодні можна знайти на прилавку майже будь-якого супермаркету, цей горіх все ще залишається для нас екзотикою. Тому пропонуємо розібратися, як його їсти, як відкривати, з чим вживати та яка від нього користь.

Уперше спеціально вирощувати кокоси почали в Малайзії. Місцеві жителі постійно вживають кокос у їжу, а деревину кокосових пальм використовують у побуті та будівництві. На честь новонародженого часто висаджують молоду пальму. 

Ароматний і насичений корисними жирами плід кокосу може досягати 2,5 кілограма у вазі. Під оболонкою кокоса – кокосова вода та м’якоть. 

Чим корисний кокос?

Кокос відомий високим вмістом корисних жирних кислот. Оліями збагачена саме м’яка частина горіха, а от у кокосовій воді є багато мінералів та антиоксидантів. Саме завдяки їм кокос добре тамує спрагу. 

У кокосі міститься пантотенова та фолієва кислоти, а також вітаміни групи В. Чимало в цьому горіху також калію, магнію та йоду. Вони добре впливають на серце та судини, а також важливі для ендокринної системи. 

Добре впливає кокос і на роботу кишківника, оскільки містить клітковину. Навіть невелика кількість продукту може добре впливати на запалення при виразці шлунку та кишкових колітах. Самолікування шкідливе. 

Вітамін Е, яким багатий кокос, позитивно впливає на стан шкіри та є вітаміном краси. Він уповільнює процеси старіння й нейтралізує невеликі запальні процеси. 

Чи шкідливий?

По-перше, він досить калорійний та насичений жирами. Але навіть корисні жири у великій кількості не варто вживати людям із зайвою вагою. Кокос має високий глікемічний індекс, тож їсти його треба в міру. 

По-друге, не варто захоплюватися свіжим кокосом людям із проблемами ШКТ, наприклад схильним до діареї. Дітям до двох років також зарано їсти цей горіх – він досить важкий для дитячого шлунка. І, звісно, людям із вираженими алергічними реакціями слід бережно включати його в раціон.

Як відкрити кокос?

Перше, що треба зробити – отвір у кокосі. Можна пробити дірку ножем або загостреною паличкою в одній із дірок кокоса. І просто в цей момент можна перевірити якість і свіжість, понюхавши та зробивши ковток кокосового соку. Якщо горіх свіжий, він буде солодким і прозорим, без гіркого присмаку. 

Ще один варіант розкрити кокос – розбити його молотком. А вже потім розрізати ножем чи розколоти. Гуманніший варіант відкрити кокос – запікати його в духовці, допоки горіх не дасть тріщину. У такому варіанті м’яка частина легко відділяться від шкарлупок. Для цього треба розігріти духовку до 200 градусів і залишити в ній кокос на 10-15 хвилин.

Його можна додавати у випічку й салати, з подрібненої м’якої частини кокоса можна робити кокосове молоко, можна окремо вживати кокосову воду.

У м’якій частині горіха також багато кальцію та фосфору, які добре впливають на зуби й кістки. А чималий вміст вітаміну С зміцнює імунітет. 

Тож побачивши наступного разу кокос на вітрині магазину, придбайте кілька штук, і, цілком можливо, скоро цей ароматний горіх стане частиною вашого раціону.

Раніше ми вже писали про кокосову олію та про страви з гарбуза.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь