Спецпроєкти

Не нашкодь собі: народні засоби догляду за шкірою й тілом, про які краще забути


Домашні доглядові засоби або народні рецепти позиціюються як натуральні й ті, що точно не зашкодять. Утім, їхня дієвість часто під сумнівом, а от шкода може бути значно більшою.

Пояснюємо, які народні засоби догляду за шкірою та тілом краще забути, якщо не хочете зробити собі тільки гірше.

Народні засоби догляду, від яких варто відмовитися

Зубна паста проти висипань

Ще від мам чи бабусь можна було почути пораду мазати прищі тонким шаром зубної пасти й залишати на кілька годин/всю ніч. І, як не дивно, це працювало: висипання дійсно підсушувалися й ніби швидше загоювалися.

Чому не треба використовувати? Зубна паста за складом є доволі агресивною, тож може пересушити шкіру й викликати свербіж. Є значно кращі професійні доглядові засоби, які швидко роблять висипання менш помітними. А за частих висипань варто йти до лікаря – це значно ефективніше, ніж сумнівне самолікування.

Цитрусові для відшелушення й освітлення шкіри

Домашніх рецептів на основі лимонного соку для освітлення шкіри обличчя є безліч в інтернеті. Автори запевняють, що сік цитрусового зробить колір обличчя рівнішим, а ще може діяти як хімічний пілінг.

Чому не треба використовувати? Лимонний сік містить у складі різні фруктові кислоти. Їхня концентрація залежить від сорту плода, його зрілості та інших чинників. Навіть якщо ви змішали лимонний сік з іншим засобом, ризикуєте пересушити шкіру або навіть отримати опік.

Професійні хімічні пілінги теж можна робити не всім, тому перед використанням подібних засобів краще порадьтеся зі своїм косметологом чи дерматологом.

Саморобні кавові скраби для обличчя

Якщо ви хоч раз пробували користуватися саморобним скрабом на основі кавової гущі, могли помітити, якою гладенькою стає шкіра після процедури. Багатьох підкупає натуральність скрабу та його доступність: кавову гущу можна попросити, наприклад, у подружки, яка працює в кав’ярні.

Чому не треба використовувати? Принаймні для обличчя – якщо у вас суха подразнена шкіра, кавовий скраб може ще більше її травмувати. Часточки скрабу іноді є надто гострими й нерівними – і ваша шкіра не подякує за такий агресивний пілінг. 

Якщо хочете вибрати оптимальний варіант для відлущування шкіри, звертайте увагу на її тип. Сухій та чутливій шкірі, наприклад, більше підійдуть скраби із синтетичними часточками, які є менш абразивними й не так сильно її травмують. 

Шампуні для коней для догляду за волоссям

Свого часу нашумілі поради (навіть від зірок) мити волосся шампунем для коней спричинили бум популярності на ці доглядові засоби. Тоді ж обговорювали, що доглядовий засіб для тварин може зробити шевелюру густою та здоровою.

Чому не треба використовувати? Ще раз нагадуємо, що доглядові засоби для тварин не підходять людині, якими натуральними вони не були б. У кращому разі стан вашого волосся залишиться таким самим, у гіршому – отримаєте свербіж, лупу та випадіння волосся. 

Підбирайте шампуні та інші доглядові засоби під свій тип шкіри голови й стан волосся. Радьтеся з трихологом, якщо маєте проблеми з випадінням, лупою чи ламкістю волосся.

Яєчні маски для обличчя

Маски з додаванням сирого яйця або просто цілком зроблені з нього ніби мають звужувати пори, робити шкіру гладкою та пружною. 

Чому не треба використовувати? У сирих яйцях може бути сальмонела, тож є ризик заразитися сальмонельозом. І хоча в разі з магазинними яйцями ризики доволі низькі, все ж краще цілком себе убезпечити.

Замість висновків

Ставтеся уважніше до догляду за собою. Не треба сліпо довіряти порадам родичів та подружок і пробувати на собі саморобні маски чи пілінги. 

Якщо ви потерпаєте від акне та підвищеної жирності шкіри або, навпаки, ваша шкіра надто суха й постійно лущиться – зверніться до лікаря. Він допоможе знайти та лікувати корінь проблеми, а не його наслідки. А от якщо ви вже не надто вдало поекспериментували із самолікуванням, ці наслідки доведеться усувати значно довше.

Читайте також:

Найгірші б’юті-лайфхаки для шкіри: як гарантовано її зіпсувати

8 простих способів зробити волосся як у рекламі шампуню

Горіх із вітамінами та антиоксидантами: розбираємося, чим корисний кокос і як його відкрити

Етичний догляд за собою: де купити косметику, яка не тестується на тваринах?

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь