Спецпроєкти

Вегетаріанська піца: як готувати і де замовити у Києві


Готовим вкусные пиццы из вегетарианских продуктов.

Взагалі-то, оригінальний рецепт піци, який тепер входить до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, – вегетаріанський. Крім класичної “Маргарити”, пропонуємо вам піцу з песто, грибами та цукіні.

ПІЦА МАРГАРИТа ВЕГЕТАРІАНСЬКА

Вегетаріанська піца Маргарита досить проста – з компонентів в ній тільки томатний соус і безпосередньо томати, моцарелла і базилік. Пропонуємо простий рецепт Маргарити, який можна випробувати вдома.

  • тісто для піци – 270-300 г
  • томатний соус – 100 г
  • тверда моцарелла – 170 г
  • помідор – 1 шт.
  • зелений базилік – 10 аркушів
  • оливкова олія
  • сіль, перець – за смаком

Тісто для піци краще приготувати самостійно, але підійде заготівля з супермаркету. Томатний соус готуємо з помідорів у власному соку, часнику, сушеної зелені та спецій. Можна використовувати кетчуп або томатну пасту зі спеціями, але в такому разі буде достатньо 2-3 ст. л. “спрощеного” соусу.

Розігріваємо духовку до максимальної температури (250-270 градусів).

Тісто для піци розкочуємо в корж діаметром 32-35 см і завтовшки 2-3 мм. Зручніше це робити на присипаному мукою пергаменті, який потім разом з піцою поміщаємо в духовку. Для бортиків загинаємо по 2-3 см країв усередину і ретельно заліплюємо. Поступово змащуємо основу для піци томатним соусом і поливаємо оливковою олією.

Кладемо пергамент із тестом на лист, при необхідності обрізаємо папір. Відправляємо лист з основою для піци на нижній рівень духовки на 5-10 хвилин.

Помідор і листя базиліка миємо та просушуємо. Тверду моцареллу нарізаємо пластинами завтовшки 5-10 мм, помідор – тонкими скибочками по 3-5 мм.

Пластини моцарели рвемо руками на невеликі шматочки і хаотично викладаємо на пропечену основу. Зверху кладемо томатні скибочки та листя базиліка (великі попередньо рвемо руками).

Відправляємо лист з піцою на верхній рівень духовки на 5-10 хвилин. Коли сир повністю розплавиться і поступово розтечеться по поверхні піци – страва готова.

За бажанням прикрашаємо свіжим листям базиліка і меленим у млинці перцем.

ВЕГЕТАРІАНСЬКА ПІЦА КИЇВ

Якщо приготування – не ваша сильна сторона і ви примудряєтеся зіпсувати навіть яєчню, але любите піцу без м’яса, є простий та очевидний вихід – замовити її. Розповідаємо, де у Києві вегетаріанська піца, причому дуже смачна:

  • Dominos – тут можна знайти піцу з п’ятьма видами сиру, класичну Маргариту, а також піцу з лососем (для пескетаріанців) та овочеву піцу зі шпинатом та грибами.
  • iL Molino – дуже смачна піца, і для вегетаріанців у тому числі. Тут роблять піцу з рослинним м’ясом, а також з різними видами сиру (спробуйте Чіполло Формаджі з карамелізованим цибулею або Кваттро Формаджи Росса з чотирма сирами та томатним соусом). Ще радимо Вегана Кон Тофу з овочами, соєвим соусом та тофу.
  • Mafia – Маргарита, Чотири сири класичні або з трюфельним соусом, а також Порчіні з білими грибами, шпинатом та двома видами сиром або Берлусконі з трьома видами сирів, грибами, часниковим та трюфельним соусами та петрушкою.
  • PizzaHouse – замовляйте Маргариту з тофу (не класика, але дуже смачно) або іншу вегетаріанську з овочами та тофу.
  • Pesto Family – класичні Маргарита та Чотири сири.
  • Mamamia – тут зверніть увагу на піцу Вірджин з брокколі, грибами, кукурудзою, перцем, каперсами та рикоттою. Ну і П’ять сирів (як чотири, тільки краще) і Маргарита теж є.
  • Positano – авторська піца з лососем та соусом Песто з цукіні, ай Порчіні з вершковим соусом, грибами та обсмаженими помідорами черрі, овочева піца з сиром дроту, Маринара з томатами, часником та орегано – є з чого вибрати.

ВЕГЕТАРІАНСЬКА ПІЦА

Якщо ви все ж таки любите готувати, спробуйте рецепт вегетаріанської піци – і не один. Зібрали рецепти смачної вегетаріанської піци, яку уплітатимуть навіть ті, хто не їсть м’яса.

ПІЦА З ГРИБАМИ І СИРОМ

Для тесту: Для начинки:
  • борошно – 500 г
  • вода – 250 г
  • сухі дріжджі – 5 г
  • сіль – ½ ч. л.
  • оливкова олія – 1 ст. л.

 

 

  • шампіньйони – 130 г
  • цибуля – 1 шт.
  • помідор – 1 шт.
  • твердий сир – 100 г
  • томатна паста – 2 ст. л.
  • зелень – 20 г
  • маслини без кісточки – 20 г (за бажанням)
  • сіль, перець – за смаком
  • олія

У велику ємність наливаємо трохи теплу воду (30 градусів) і всипаємо дріжджі. Розмішуємо до повного розчинення дріжджів, потім додаємо сіль та олію. Перемішуємо рідину до однорідності та просіюємо борошно. Добре вимішуємо протягом 10 хвилин, щоб тісто не прилипало до рук. Консистенцію тесту можемо регулювати за допомогою додаткової кількості борошна та води. Розділяємо тісто на 2 шматки – основи для двох піц. Кладемо кожен шматок у поліетиленовий пакет та залишаємо у теплому місці на півгодини. Якщо ви плануєте робити другу піцу пізніше – відправляємо один шматок тесту в холодильник.

Гриби миємо, просушуємо та нарізаємо тонкою соломкою. Цибулю ріжемо півкільцями, маслини та помідор – тонкими пластинами. Зелень дрібно рубаємо, сир натираємо на тертці. Обсмажуємо гриби на розігрітій сковороді з олією 7 хвилин. Додаємо до грибів цибулю та готуємо ще 7 хвилин.

Розігріваємо духовку до 200 градусів. Тісто розкочуємо в тонкий коржик на присипаному борошном пергаменті. Поступово розподіляємо по всій поверхні тесту томатну пасту. Зверху викладаємо гриби з цибулею, наступним шаром – тертий сир, потім томат та маслини. Посипаємо піцу подрібненою зеленню та відправляємо в духовку на 25-30 хвилин.

ПІЦА ПЕСТО

Для піци: Для песто:
  • тісто для піци – 270 г
  • томатний соус – 3 ст. л.
  • тверда моцарелла – 100 г
  • пармезан – 35 г
  • помідор – 1-2 шт.
  • каперси – 1 ст. л.
  • сушений орегано – ½ ч. л.
  • пармезан – 25 г
  • часник – 1-2 зубчики
  • кедрові горіхи – 1,5 ст. л.
  • зелений базилік – 20 г
  • оливкова олія – 25 мл

 

У чашу блендера кладемо підсушені на сковороді кедрові горіхи, очищений часник, подрібнений пармезан і промите листя базиліка. Вливаємо оливкову олію та збиваємо все на максимальній потужності до однорідного пастоподібного стану.

Розігріваємо духовку до 250 градусів. Розкочуємо тісто в тонкий корж на присипаному борошном пергаменті. Для бортиків загинаємо по 2-3 см країв усередину і ретельно заліплюємо. Поступово змащуємо основу для піци томатним соусом, не торкаючись борти, і поливаємо оливковою олією.

Тісто разом з пергаментом кладемо на лист і відправляємо на нижній рівень духовки на 5-10 хвилин: так наш корж буде хрумким і добре пропечеться.

Помідори нарізаємо дуже тонкими пластинами та викладаємо на пропечену основу. Зверху посипаємо сухим орегано та тертою моцарелою. Розподіляємо соус песто чайною ложкою на поверхні піци. Прикрашаємо страву каперсами та декількома додатковими скибочками томатів.

Натираємо пармезан на дрібній тертці та посипаємо піцу. Відправляємо у духовку на верхній рівень на 5-10 хвилин.

ПІЦА З ЦУКІНІ

Для піци: Для соусу:
  • тісто для піци – 400 г
  • цукіні – 150 г
  • помідори черрі – 10 шт.
  • маслини – 50 г
  • каперси – 25 г
  • оливкова олія – 50 г
  • сіль – 1 ч. л.
  • томати – 500 г
  • часник – 5 зубчиків
  • орегано сухий – ½ ч. л.
  • розмарин сухий – ½ ч. л.
  • перець – ¼ ч. л.
  • сіль – ¼ ч. л.

Помідори надрізаємо хрестоподібно, обдаємо окропом і знімаємо шкірку. Нарізаємо томати кубиками. Часник чистий і крупно рубаємо. У розігрітій сковороді з оливковою олією обсмажуємо часник із сухими травами протягом хвилини. Додаємо помідори, солимо, перчимо і готуємо під кришкою 7-10 хвилин. Знімаємо соус із вогню і даємо йому охолонути.

Розігріваємо духовку до 180 градусів.

Цукіні нарізаємо тонкою соломкою, збризкуємо оливковою олією, солимо, перчимо і перемішуємо. Черрі миємо і ріжемо навпіл. Тісто тонко розкочуємо на пергаменті та перекладаємо у форму. Проколюємо тісто вилкою в кількох місцях.

Розподіляємо по тесту томатний соус, викладаємо маслини та каперси, злегка втискаючи їх у тісто. Зверху кладемо половинки томатів черрі та подрібнені цукіні. Відправляємо у духовку на 30 хвилин. Подаємо гарячою.

  

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь