Спецпроєкти

Продуктовий лікнеп: кокосове молоко


Ніжне і шовковисте за структурою кокосове молоко – важливий продукт із вегетаріанським раціоном, а зараз і в гастрономії загалом. Його використовують у приготуванні супів, десертів, різотто. Детальніше про кокосове молоко і рецепт полуниці з кокосовими вершками.

Що таке кокосове молоко

Назва «кокосове молоко», загалом, – метафора, як і «мигдальне» та «пташина». Зі звичайним молоком його пов’язує лише зовнішній вигляд.

З чого роблять кокосове молоко?

Насправді це навіть не та рідина, яка знаходиться всередині кокосового горіха (її називають «кокосовою водою»), а суміш білої кокосової стружки і води. Таке «молоко» виробляють шляхом вимочування подрібненої білої м’якоті кокосового горіха в окропі, а потім проціджують. Якщо в процесі вимочування використовують трохи менше води – виходить густіша суміш, яка відома як «кокосові вершки», цей продукт найчастіше використовують європейські кухарі.

Кокосове молоко широко використовується в Азії і є чи не основним продуктом у південній частині Тихого океану. Входить до складу найпопулярніших світових страв тайського супу ком кха кай та австралійського креветкового карі, рисових пудингів. Кокосове молоко має олужуючий ефект і добре справляється з підвищеною кислотністю шлунка.

Містить вітаміни групи В, вітамін С, РР, а також макроелементи кальцію, магнію та фосфору. Як і будь-які інші горіхи, кокос корисний та поживний, зміцнює імунну систему, покращує обмін речовин, позитивно впливає на стан шкіри та волосся.

Протягом століть кокосове масло, що входить до складу м’якоті кокосу, вважається одним із найцінніших у косметології.

Як зробити молоко з кокосу

Кокосове молоко можна зробити навіть у домашніх умовах. Це не дуже складно, недовго – а результат вийде смачним.

Вам потрібний хоча б один кокос. Його потрібно звільнити від шкаралупи та подрібнити м’якоть. М’якуш після цього перекладіть у блендер, залийте водою (потрібно близько літра) і подрібніть до стану пюре. Суміш, що вийшла, треба процідити – найкраще через марлю, складену в кілька шарів. В принципі, стружка не знадобиться, тому якщо не хочете використовувати її в косметичних цілях, можна викинути – для їжі вона вже не підходить.

Куди використовувати кокосове молоко

Загалом одержувані з кокосу продукти – наприклад, та сама кокосова олія, про яку ми розповідали, мають великий спектр застосування.

Найчастіше їх вживають у кулінарії. Те ж кокосове молоко можна використовувати для різних рецептів – з нього роблять соуси, вершки, додають у каву та чай (капучино та матчі латте на кокосовому молоці ідеальні). Також із цим рослинним молоком можна готувати веганський каррі з нутом – у поєднанні з білим рисом виходить дуже смачно.

Пропонуємо вам рецепт десерту:

Полуниця з кокосовими вершками

600 г полуниці

4 жовтки

50 г цукру

400 мл кокосового молока

Молоко нагріти, але не доводити до кипіння. Збити жовтки з цукром, поки вони не стануть однорідними і білими. Ввести суміш у молоко і готувати, помішуючи, на слабкому вогні до загусання. Якщо готуєте наперед – пізніше кокосові вершки можна акуратно збити за допомогою віночка або міксера до повітряного стану. Полуницю помити цілою або нарізаною і подавати з соусом.

Чим корисне?

Як мінімум тим, що підійде людям із непереносимістю лактози. Для тих, хто в прямому розумінні не перетравлює молочні продукти, але любить капучино або не уявляє життя без вівсянки з молоком, саме порятунком є ​​рослинні види молока. Окрім кокосового, виробники пропонують великий вибір – вівсяне, гречане, соєве, рисове, мигдальне тощо.

Кокосове молоко досить калорійне, у ньому високий вміст поліненасичених жирних кислот, вітамінів та мікроелементів. Також у рослинному молоці є вітаміни та мінерали, а ще – харчова клітковина, яка очищає кишечник.

Втім, фахівці з харчування радять не зловживати кокосовим молоком саме через його калорійність – за добу вистачає випити близько склянки цього молока, щоб отримати корисні вітаміни та мікроелементи.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь