Спецпроєкти

Смузі: як правильно готувати і 7 рецептів на кожен день


Смузі увірвалися в наше життя так само стрімко, як страви азіатської кухні, насіння чиа та ягоди годжі. Тим часом в Америці цей коктейль набув популярності ще у 1960-х роках. Подейкують, моду на смузі ввели хіпі (прабатьки сьогоднішніх хіпстерів), які борються за натуральність, екологічність та здоровий спосіб життя. А що може бути більш екологічним та натуральним, ніж зробити пюре зі свіжих фруктів чи овочів та змішати його з водою чи молоком?

Саме тому до кінця 1980-х років напій став вироблятися в промислових масштабах і просуватися як продукт для краси і здоров’я.

Смузі

До речі, про продаж смузі. Дієтологи всього світу запевняють, що найкраще приготувати смузі вдома. Причина проста: ви знаєте, які продукти потрапляють у готовий коктейль. Це в свою чергу дає можливість змінювати склад на свій розсуд, а також особисто контролювати кількість цукру. Вся справа в тому, що для смузі достатньо тієї солодощі, яку дають фрукти та ягоди, проте в магазинних коктейлях додатково додають різні підсолоджувачі. Фрукти, ягоди та овочі, до речі, для смузі можна використовувати як свіжі, так і заморожені. Ви можете заготовити їх самостійно або купити в найближчому супермаркеті.

Якщо заморожуватимете самостійно, то робіть “напівфабрикати” невеликими порціями – заморожуйте порційно в невеликих пакетиках або скористайтесь формочками для льоду.

Смузи для схудення

Для того щоб приготувати правильну смузі, необхідно дотримуватися правила трьох частин, згідно з яким страва повинна складатися тільки з трьох частин-інгредієнтів.

Перша частина – рідина. Вода, фреш (саме фреш, а чи не магазинний сік), зелений чи трав’яний чай, рослинне молоко – з горіхів, рису, спельти, кунжуту чи кокосу. Про те, як приготувати рослинне молоко вдома, ми вам уже розповідали, рецепти можна почитати тут.

Друга частина – зелень. Листя салату або шпинату стануть чудовою основою для вашої смузі, оскільки вони нейтральні за смаком. Яскравіші – м’ята, меліса, петрушка, рукола і кріп, а також капуста кейл.

Третя частина – улюблені фрукти та ягоди. Вони привнесуть у напій солодощі чи кислинку, свіжість чи м’якість. Також дієтологи радять додавати в смузі суперфуди: насіння льону або чіа, ягоди годжі, кунжут та спіруліну.

Для смузі краще не використовувати такі продукти:

Козяче та коров’яче молоко. Поєднання молока з фруктами – важке випробування для шлунка.

Цукор, цукровий сироп та будь-які готові топінги. Щоб надати страві солодощі, використовуйте мед, кленовий сироп (він натуральний), банани, фініки або інші сезонні солодкі фрукти та ягоди: хурму, персики, диню, малину, ожину та інше.

Редакція bit.ua ділиться з вами простими рецептами смузі, які стануть чудовим сніданком чи перекушуванням протягом дня.

Банановий смузі

Смузі з бананом та ківі

ківі – 2 шт.

банан – 2 шт.

кокосове молоко – 1 склянка

Ківі та банан чистимо, ріжемо на шматочки, складаємо в блендер. Збиваємо до отримання пюре. Додаємо охолоджене молоко, збиваємо ще кілька секунд до однорідності. Готовий смузі переливаємо у склянку.

Смузі полуниця банан

Полуничний смузі з бананом

апельсин – 1 шт.

банан – половинка

полуниця – 5 шт. (свіжа чи заморожена)

горіхи – 1 ст. л. кокос – 2 часточки

рослинне молоко – 150 мл

Банан чистимо від шкірки та прибираємо на 15 хвилин у холодильник. Апельсин чистимо, акуратно видаляємо все насіння і нарізаємо маленькими кубиками. Кокос та горіхи подрібнюємо ножем. Якщо полуниця у вас заморожена, збиваємо її окремо блендером. Потім додаємо решту інгредієнтів і знову збиваємо до однорідності.

Овочеві смузі

Детокс-смузі

Буряковий смузі з яблуком

буряк – 1 шт. (невелика)

яблука – 2 шт.

лимон – половинка

вода – 100 мл

мед – 1 ст. л.

мелена кориця – щіпка

Буряк пропускаємо через соковитискач. У блендер виливаємо отриманий сік, додаємо порізані на шматочки яблука, половину сік лимона і воду. Збиваємо до однорідності. Додаємо мед та корицю, збиваємо ще пару секунд. Готовий детокс-смузі розливаємо у склянки.

Морквяний смузі з томатами

морква – 1 шт. (невелика)

томати – 3 шт.

часник – 2 зубчики

куркума – щіпка

насіння кмину – щіпка

Моркву миємо та чистимо, нарізаємо невеликими шматочками. Томати обдаємо окропом, знімаємо шкірку. Нарізаємо шматочками, складаємо в блендер, додаємо моркву, чистий часник, куркуму та кмин. Збиваємо до однорідності.

Зелений смузі

Яблучний смузі з брокколі

брокколі – половина качана

зелене яблуко – 1 шт.

лайм або лимон – 1 шт.

шпинат – 2 горсти

м’ята – 2 листочки

Сиру брокколі миємо, нарізаємо шматочками і складаємо в блендер. Витискаємо туди сік лимона або лайма і збиваємо до пюре. Додаємо нарізане часточками яблуко та шпинат і знову збиваємо до однорідної консистенції.

Смузі селера

Смузі з селери

селера – 2 стебла

зелене яблуко – 2 шт.

огірок – 1 шт.

лимон – половинка

банан – 1 шт.

вода – 1 склянка

Селеру миємо, витираємо насухо і нарізаємо шматочками. Яблуко чистимо, попередньо вимивши і обсушивши кухонним рушником, дрібно нарізаємо. Яблука, банан та огірок чистимо, нарізаємо шматочками. Все складаємо в блендер, додаємо воду і вичавлюємо сік половинки лимона. Збиваємо до однорідності.

Рецепти смузі

Апельсиново-морквяний смузі

морква – 1 шт. (Середня)

апельсин – 2 шт.

мед – за смаком

кориця – щіпка (для подачі)

Очищаємо апельсини від шкірки, а часточки – від плівок та насіння. Моркву миємо та нарізаємо кубиками. Складаємо моркву та апельсин у блендер, додаємо мед та збиваємо інгредієнти в однорідну масу. При подачі посипаємо корицею.

Фото на обкладинці та в тексті: unsplash.com

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь