Смузі: як правильно готувати і 7 рецептів на кожен день
Смузі увірвалися в наше життя так само стрімко, як страви азіатської кухні, насіння чиа та ягоди годжі. Тим часом в Америці цей коктейль набув популярності ще у 1960-х роках. Подейкують, моду на смузі ввели хіпі (прабатьки сьогоднішніх хіпстерів), які борються за натуральність, екологічність та здоровий спосіб життя. А що може бути більш екологічним та натуральним, ніж зробити пюре зі свіжих фруктів чи овочів та змішати його з водою чи молоком?
Саме тому до кінця 1980-х років напій став вироблятися в промислових масштабах і просуватися як продукт для краси і здоров’я.
Смузі
До речі, про продаж смузі. Дієтологи всього світу запевняють, що найкраще приготувати смузі вдома. Причина проста: ви знаєте, які продукти потрапляють у готовий коктейль. Це в свою чергу дає можливість змінювати склад на свій розсуд, а також особисто контролювати кількість цукру. Вся справа в тому, що для смузі достатньо тієї солодощі, яку дають фрукти та ягоди, проте в магазинних коктейлях додатково додають різні підсолоджувачі. Фрукти, ягоди та овочі, до речі, для смузі можна використовувати як свіжі, так і заморожені. Ви можете заготовити їх самостійно або купити в найближчому супермаркеті.
Якщо заморожуватимете самостійно, то робіть “напівфабрикати” невеликими порціями – заморожуйте порційно в невеликих пакетиках або скористайтесь формочками для льоду.
Смузи для схудення
Для того щоб приготувати правильну смузі, необхідно дотримуватися правила трьох частин, згідно з яким страва повинна складатися тільки з трьох частин-інгредієнтів.
Перша частина – рідина. Вода, фреш (саме фреш, а чи не магазинний сік), зелений чи трав’яний чай, рослинне молоко – з горіхів, рису, спельти, кунжуту чи кокосу. Про те, як приготувати рослинне молоко вдома, ми вам уже розповідали, рецепти можна почитати тут.
Друга частина – зелень. Листя салату або шпинату стануть чудовою основою для вашої смузі, оскільки вони нейтральні за смаком. Яскравіші – м’ята, меліса, петрушка, рукола і кріп, а також капуста кейл.
Третя частина – улюблені фрукти та ягоди. Вони привнесуть у напій солодощі чи кислинку, свіжість чи м’якість. Також дієтологи радять додавати в смузі суперфуди: насіння льону або чіа, ягоди годжі, кунжут та спіруліну.
Для смузі краще не використовувати такі продукти:
Козяче та коров’яче молоко. Поєднання молока з фруктами – важке випробування для шлунка.
Цукор, цукровий сироп та будь-які готові топінги. Щоб надати страві солодощі, використовуйте мед, кленовий сироп (він натуральний), банани, фініки або інші сезонні солодкі фрукти та ягоди: хурму, персики, диню, малину, ожину та інше.
Редакція bit.ua ділиться з вами простими рецептами смузі, які стануть чудовим сніданком чи перекушуванням протягом дня.
Банановий смузі
Смузі з бананом та ківі
ківі – 2 шт.
банан – 2 шт.
кокосове молоко – 1 склянка
Ківі та банан чистимо, ріжемо на шматочки, складаємо в блендер. Збиваємо до отримання пюре. Додаємо охолоджене молоко, збиваємо ще кілька секунд до однорідності. Готовий смузі переливаємо у склянку.
Смузі полуниця банан
Полуничний смузі з бананом
апельсин – 1 шт.
банан – половинка
полуниця – 5 шт. (свіжа чи заморожена)
горіхи – 1 ст. л. кокос – 2 часточки
рослинне молоко – 150 мл
Банан чистимо від шкірки та прибираємо на 15 хвилин у холодильник. Апельсин чистимо, акуратно видаляємо все насіння і нарізаємо маленькими кубиками. Кокос та горіхи подрібнюємо ножем. Якщо полуниця у вас заморожена, збиваємо її окремо блендером. Потім додаємо решту інгредієнтів і знову збиваємо до однорідності.
Овочеві смузі
Детокс-смузі
Буряковий смузі з яблуком
буряк – 1 шт. (невелика)
яблука – 2 шт.
лимон – половинка
вода – 100 мл
мед – 1 ст. л.
мелена кориця – щіпка
Буряк пропускаємо через соковитискач. У блендер виливаємо отриманий сік, додаємо порізані на шматочки яблука, половину сік лимона і воду. Збиваємо до однорідності. Додаємо мед та корицю, збиваємо ще пару секунд. Готовий детокс-смузі розливаємо у склянки.
Морквяний смузі з томатами
морква – 1 шт. (невелика)
томати – 3 шт.
часник – 2 зубчики
куркума – щіпка
насіння кмину – щіпка
Моркву миємо та чистимо, нарізаємо невеликими шматочками. Томати обдаємо окропом, знімаємо шкірку. Нарізаємо шматочками, складаємо в блендер, додаємо моркву, чистий часник, куркуму та кмин. Збиваємо до однорідності.
Зелений смузі
Яблучний смузі з брокколі
брокколі – половина качана
зелене яблуко – 1 шт.
лайм або лимон – 1 шт.
шпинат – 2 горсти
м’ята – 2 листочки
Сиру брокколі миємо, нарізаємо шматочками і складаємо в блендер. Витискаємо туди сік лимона або лайма і збиваємо до пюре. Додаємо нарізане часточками яблуко та шпинат і знову збиваємо до однорідної консистенції.
Смузі селера
Смузі з селери
селера – 2 стебла
зелене яблуко – 2 шт.
огірок – 1 шт.
лимон – половинка
банан – 1 шт.
вода – 1 склянка
Селеру миємо, витираємо насухо і нарізаємо шматочками. Яблуко чистимо, попередньо вимивши і обсушивши кухонним рушником, дрібно нарізаємо. Яблука, банан та огірок чистимо, нарізаємо шматочками. Все складаємо в блендер, додаємо воду і вичавлюємо сік половинки лимона. Збиваємо до однорідності.
Рецепти смузі
Апельсиново-морквяний смузі
морква – 1 шт. (Середня)
апельсин – 2 шт.
мед – за смаком
кориця – щіпка (для подачі)
Очищаємо апельсини від шкірки, а часточки – від плівок та насіння. Моркву миємо та нарізаємо кубиками. Складаємо моркву та апельсин у блендер, додаємо мед та збиваємо інгредієнти в однорідну масу. При подачі посипаємо корицею.
Фото на обкладинці та в тексті: unsplash.com