Спецпроєкти

Осінній настрій: що подивитися, почитати й послухати вихідними


Погода все псується й псується, через холод все менше хочеться виходити з дому. Якщо є бажання у вікенд провалятися в ліжку, водночас зайнятися чимось цікавим – ось що подивитися, почитати й послухати вихідними.

Що подивитися

Доктор Стрейнджлав або Як я перестав хвилюватись і полюбив бомбу / Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

Режисер: Стенлі Кубрик
Рік: 1964

Чорна комедія від Кубрика, у якій знайшлося місце США, Великій Британії, Радянському Союзу та загрозі ядерного апокаліпсиса. Щоб в’їхати в гумор, треба хоч трошки знати історичну ситуацію – тож це привід зайвий раз поцікавитися історією.

Подивитися можна на Amazon.

Джинджер і Роза / Ginger & Rosa

Режисерка: Саллі Портер
Рік: 2012

Джинджер і Роза – подружки із самого дитинства: дівчатка носять однаковий одяг, постійно проводять час разом і захоплюються одним і тим самим. Та згодом їхні шляхи починають розходитися: Джинджер усе більше хвилюють проблеми екології та їхнє розв’язання, а Розу – стосунки з батьком подруги.

Подивитися можна на Amazon.

Сонцестояння / Midsommar

Режисер: Арі Астер
Рік: 2019

Фільм на межі хорору та психологічного трилеру – дивитися його важкувато, тож якщо зараз ви занурені в осінню хандру, може, варто відкласти до кращих часів. 

За сюжетом група антропологів відправляється до шведського села, щоб познайомитися з релігійною громадою, що раз у кілька десятків років проводить унікальний ритуал. У громаді їх приймають тепло – та згодом дослідники все більше шкодують, що сюди приїхали. Стрічка трохи нагадує «Плетену людину» 1973 року.

Подивитися можна на Megogo.

«„Французький вісник“ від „Ліберті, Канзас Івнінґ Сан“» / The French Dispatch

Режисер: Вес Андерсон
Рік: 2021

Фільми від Андерсена не можна пропускати – особливо якщо в головних ролях Тімоті Шаламе, Бенісіо Дель Торо, Едрієн Броуді, Тільда Свінтон, Леа Сейду, Френсіс Макдорманд та Білл Мюррей. У стрічці йдеться про будні редакції вигаданого щотижневого журналу The French Dispatch of the Liberty, Kansas Evening Sun.

Подивитися можна в українських кінотеатрах. 

Що почитати

Трансметрополітен 

Класичний комікс, який став культовим. Журналіст Спайдер Єрусалим (такий собі Хантер Томпсон) вимушений повернутися з глушини, щоб дописати книжки, які винен видавництву. Він їде до Міста, яке ненавидить – але тільки там може творити. Єрусалим зі своїми помічницями починає розслідувати злочини та розкривати брудні таємниці політиків, які ті старанно приховують.

Статті

«Можеш не знати, що третина твоїх знайомих наркозалежні», – каже Валентина (ім’я змінене). Вона більш ніж п’ять років вживає неін’єкційні наркотики. Валентина відверто розповідає про те, чому вона почала це робити, як заборонені препарати вплинули на її життя та стосунки з близькими – і чому вона хотіла б, щоб ніхто ніколи не вживав наркотики.

Зараз прокат деяких стрічок із надто відвертими сценами в різних країнах обмежують або взагалі забороняють. А от у 70-х люди спокійно дивилися порно прямо в кінотеатрах. Про порношик і те, як глядачі цілеспрямовано йшли на сеанси «Глибокого горла» або «Деббі підкорює Даллас» – у статті.

Скільки ви згадаєте українських митців та мисткинь? А сучасних? Якщо, крім письменників/-ць, ніхто не думку не спадає – почитайте про сучасних українських художників/-ць, фотографів та скульпторів, які творять мистецтво вже тут і зараз.

У дитинстві багато хто з нас мив руки кілька разів або перестрибував через лінії між плитками у ванній, щоб не втрапити в «лаву». У декого подібні ритуали залишаються на все життя – паралельно з відчуттям тривоги та страху через невиконання цих ритуалів. Подібні звички є ознакою обсесивно-компульсивного розладу, або ОКР – і ми поговорили з Артемом, який живе з розладом все життя. Він розповів, як зміг здобути дві вищі освіти, пережити важку депресію та навчитися існувати зі своїм розладом, що є хронічним.

Колись брали мікрокредити? А кредити? Чи вчасно віддавали борги та чи були у вас проблеми з колекторами? Ми поспілкувалися з людиною, яка винна банкам і мікрокредитним організаціям величезну суму грошей – і продовжує брати позики.

Що послухати

My Own Private Alaska

Повертаємося в нульові й на початок десятих – тоді, у школі та в університеті, ми часто слухали цей гурт. Агресивний вокал під акомпанемент барабанів і клавішних – ця музика точно не для розслаблення, радше для ностальгії за студентськими часами.

Послухати:

YouTube Music
Spotify

Placebo

Їх ми теж полюбили ще в юності – за музику й за те, як Браян Молко окреслював переживання, близькі багатьом із нас. Зараз гурт нагадує про себе новими піснями, а ми палко чекаємо на їхній виступ на Atlas Weekend наступного року.

Послухати:

YouTube Music

Spotify

Якщо хочеться української музики, за посиланням – наша добірка з українських музикантів/-ок, яких ви могли не знати – а дарма.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь