Спецпроєкти

У будівлі Довженко-Центру проводяться слідчі дії


Команда Довженко-Центру повідомила, що в будівлі інституції проводяться слідчі дії. У дописі йдеться, що поліція та прокуратура шукають документи, пов’язані із забудовником.

Кілька місяців тому стало відомо, що Довженко-Центр збираються реорганізувати: відповідний указ видало Держкіно. У центрі заявили, що де-факто це означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року зберігає, досліджує і популяризує українське кіно.

Згідно з наказом про реорганізацію, усі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мають бути передані «Науковому центру кінематографії України». Ця установа заснована за часів правління Януковича і, за словами представників центру, «з моменту свого заснування не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій, сайту тощо».

Петиція проти реорганізації центру зібрала понад 25 тисяч голосів, і її розглянув Кабмін. У відповіді на петицію йшлося, що Центр є лише зберігачем фільмофонду, а не самим фільмофондом та архівною установою, створеною для цього. Також зазначалося, що Довженко-Центр є неприбутковою організацією, що отримує дотації від держави.

«Операційні витрати, що здійснює Центр, не покриваються доходами від господарської діяльності, що призводить до збитків.
Для виходу з кризової ситуації прийнято рішення реорганізувати Центр шляхом виділу з утворенням окремої (самостійної) юридичної особи — державного підприємства “Українська анімаційна студія”», – йдеться у тексті відповіді на петицію.

Також у жовтні Держкіно дало згоду на приватизацію двох корпусів Довженко-Центру.

«Виставлені на приватизацію корпуси роками приносили в державний бюджет надходження від оренди. Частина із них спрямовувались на утримання і поліпшення стану будівлі та обладнання Довженко-Центру, створення фондосховищ, поповнення колекцій, забезпечення гідних умов роботи, популяризацію мистецтва кіно через книги, виставки, кіноперформанси, покази тощо», – прокоментували ситуацію в Довженко-Центрі.

На початку листопада цього року Держкіно відсторонило з посади в.о. гендиректорку «Довженко–Центру» Олену Гончарук. На її місце призначили Юлію Каждан – за інформацією з відкритих джерел вона є керівницею та засновницею двох юридичних фірм, а також засновницею та керівницею Кінологічного Центру.

Команда «Довженко-Центру» не пустила Юлію Каждан до будівлі, наголошуючи, що вона не має досвіду роботи в інституціях, що займаються спадщиною, і у центрі – не її робоче місце. Сама Каждан зазначила, що згідно з наказом Держкіно у її обовʼязки входить зробити фінансовий та юридичний аналіз установи. Термін її повноважень триває лише до 31 грудня 2022 року, підкреслила вона.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь