Спецпроєкти

В.о. директора «Довженко-Центру» Юлія Каждан звільнилася. Кого призначили замість неї?


Юлія Каждан, яка тимчасово виконувала обов’язки генерального директора Довженко-Центру, відмовилась виконувати свої професійні обов’язки. Про її звільнення повідомили в Довженко-Центрі та Держкіно.

Причини звільнення

У Держкіно зазначають, що Каждан пояснює своє рішення «булінгом, якого вона зазнала, приниженням честі та гідності, переходом на особистості, й, зокрема, погрозами, які їй періодично надходять».

Кого призначили на посаду в.о. Центру?

Держкіно вжк обрало нового тимчасово виконуючого обов’язки гендиректора Довженко-Центру. Ним став режисер, куратор, який співпрацював з Довженко-Центром (автор виставкового музейного проєкту «Польоти уві сні та наяву», що досліджував однойменну культову кінострічку Романа Балаяна, й автор однойменної книги, виданої Центром), кінокритик, член міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI, Андрій Алферов.

Суспільне зазначає, що Алферов вже після 24 лютого 2022-го разом із кінознавицею Аксинією Куріною і російським кінокритиком Антоном Доліним долучився до написання циклу публікацій, присвячених фільмам українських авторів, в російському виданні Meduza.

Передісторія

Запланована реорганізація Довженко-Центру зустріла потужний опір: спочатку українці підписали петицію проти неї, а згодом, після звільнення в.о. Центру і призначення на її місце кінологині Юлії Каждан вийшли на мітинг.

Каждан за кілька днів до цього не пустили до приміщення інституції інші співробітники. Після цього випадку до Центру прибули представники поліції, прокуратури та СБУ – вони проводили обшуки і вилучили печатку.

Міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що реорганізацію Довженко-Центру не проводитимуть до завершення експертної оцінки колекцій, проведення повного аудиту його діяльності та обрання нового керівника. Втім, колишня в.о. центру Олена Гончарук пояснює – це ще не перемога, і Держкіно намагатиметься все одно реалізувати своє рішення, тобто ідея реорганізації Центру нікуди не дівається.

Фото з обкладинки: Konstantin Gomon

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь