Що приготувати з картоплі, окрім пюре та крем-супу: прості рецепти на сніданок, обід і вечерю
Ми вам уже розповідали про страви з картоплі за рецептами Джеймі Олівера (рецепти можна подивитися тут), а також писали про те, як запекти картоплю в беконі або приготувати ніжне картопляне пюре з козиним сиром (рецепти тут).
На цей раз редактор розділу “Їжа” Маша Сердюк розповідає про прості страви, які можна приготувати на сніданок, обід та вечерю.
Користь картоплі
По-перше, нергетична цінність кілограма картоплі висока: це приблизно 800-900 кілокалорій. А якість картопляного білка, який прекрасно збалансований за складом амінокислот, можна порівняти лише з білком молока і яєць.
Крім того, картопля містить цілий набір незамінних есенціальних амінокислот, завдяки чому цим унікальним продуктом можна тривалий час харчуватися і не відчувати ні найменшого відчуття голоду.
Крім перерахованого вище, картопля ще містить у своєму складі різноманітні мікро і макроелементи і вітаміни, а також нікотинову і пантотенову кислоти. А ще всім відомий крохмаль.
Картопляні оладки

Фото: damndelicious.net
- картопля – 2-3 шт.
- зелена цибуля – 5 пір’я
- яйце – 1 шт.
- борошно – 2 ст. л.
- сіль, перець – за смаком
- рослинна олія
Картоплю чистим, трьом на дрібну тертку. Цибулю дрібно рубаємо ножем. Віджимаємо сік, солимо, перчимо, додаємо яйце та борошно. Добре вимішуємо. Ложкою викладаємо на розпечену та змащену олією сковороду і смажимо з двох боків до золотистої скоринки.
Обід. Картопляний суп з фрікадельками
Фото: eatsmarter.com
-
фарш – 300 г
-
вода – 3 л
-
морква – 1 шт.
-
картопля – 1 шт.
-
яйце – 1 шт.
-
зелена цибуля – 6-7 пір’я
-
кріп або петрушка – 2-3 гілочки
-
сіль, перець – за смаком
Фарш солимо, перчимо, додаємо в нього яйце і добре вимішуємо. Формуємо маленькі фрикадельки і кладемо в каструлю з киплячою підсоленою водою. Туди ж додаємо дрібно нарізану моркву. Хвилин через сім додаємо в каструлю нарізану невеликими шматочками картопля. Даємо закипіти, варимо хвилин десять-п’ятнадцять. Додаємо дрібно рубану зелену цибулю, кріп або петрушку, вимикаємо плиту і даємо настоятися супу.
Картопля в духовці
Вечеря. Пастушиний пиріг

Фото: realfood.tesco.com
-
фарш – 500 г
-
картопля – 700 г
-
бульйон – 1 склянка
-
пармезан – 100 г
-
цибуля – 1 шт.
-
вершкове масло – 2,5 ст. л.
-
морква – 2 шт.
-
часник – 1 зубчик
-
зелений горошок – жменя
-
сіль, перець – за смаком
Овочі чистимо. Картоплю нарізаємо великими шматками, цибулю та моркву – невеликими кубиками. Часник подрібнюємо. Картоплю відварюємо в киплячій підсоленій воді до готовності, потім зливаємо воду і робимо з неї пюре, додавши 1,5 ст. л. вершкового масла|мастила|, сіль|соль| і перець.
У сковороді розігріваємо вершкове масло, що залишилося (1 ст. л.), обсмажуємо цибулю, моркву і часник до м’якості. Потім додаємо фарш, сіль та перець. Перемішуємо та готуємо на середньому вогні, розминаючи ложкою грудки фаршу. Потім вливаємо бульйон і доводимо до кипіння. Гасимо на середньому вогні хвилин 7-10. За пару хвилин до закінчення додаємо до фаршу зелений горошок.
Викладаємо фарш у змащену олією форму для випічки, зверху за допомогою кулінарного мішка викласти шар картопляного пюре, посипати тертим сиром. Ставимо в нагріту до 180 градусів духовку на 60 хвилин.