Спецпроєкти

Що дивитися й читати вихідними


Як завжди, збираємо цікаві фільми, серіали, книжки й статті – щоб ви могли вибрати, що дивитися й читати вихідними.

Що дивитися

Вогні у сутінках / Laitakaupungin valot / Lights in the Dusk

Режисер: Акі Каурісмякі
Рік: 2006

«Вогні у сутінках» є завершальною частиною loser trilogy – так її називає сам Каурісмякі. Кримінальна драма розповідає про охоронця на ім’я Каустінен, який зазнає знущань від колег – та й загалом його життя не надто радісне. Все стає трохи кращим, коли Каустінен знайомиться з чарівною Мір’єю – але її зацікавленість простим охоронцем має корисливу мету.

Подивитися можна на Amazon.

Злет і падіння «Білого братства». Д/ф «З ногами на вівтар» | UA Перший

Рік: 2021

Цьогоріч до Дня Незалежності України UA Перший випустив серію документальних фільмів про українські 90-ті. Один з них – це історія секти «Біле братство», яку створили Марина Цвигун (взяла собі ім’я Марія Деві Христос) та її чоловік Юрій Кривоногов (взяв ім’я Юоанн Свамі). Адепти «Білого братства» вірили, що Цвигун є живим втіленням Христа. 

Про історію «Білого братства» і йдеться в документалці від UA Перший:

Ти / You (серіал)

Рік: 2021

Перший сезон You вийшов ще у 2018-му. Прем’єра третього сезону нещодавно відбулася на Netflix – тож пропонуємо подивитися.

Якщо два перших не бачили, коротко про сюжет: молодий адміністратор книжкового магазину Джо закохується в письменницю-початківицю Гвіневру. Він стає одержимим мрією про стосунки з дівчиною й робить усе, щоб вона відповіла взаємністю. Згодом з’ясовується, що Джо в житті є маніпулятором, і йому просто необхідно бути одержимим кимось.

Подивитися можна на Netflix.

Хеловін вбиває / Halloween Kills

Режисер: Девід Гордон Грін
Рік: 2021

Хеловін вже минув, але фільм нам ніхто не забороняє подивитися просто зараз. Фільм є прямим продовженням стрічки 2018 року. Загалом у ньому все як завжди: Майкл Маєрс убиває всіх, хто трапиться йому на шляху, а його самого вбити не надто просто (згадаємо мільйон фільмів, де він скресав). Не найкращий фільм із серії, але фанатам/-кам точно варто переглянути.

Подивитися можна в українських кінотеатрах.

Що читати

Чорний хліб

Автор: Фоззі (Олександр Сидоренко)
Рік: 2021

Один з учасників ТНМК не тільки працює над музикою, а й пише щемкі книжки. Чорний хліб – історія про мисливицю Лілєкей, яка втратила єдиного сина – він загинув під час морського промислу. Лілєкей хоче знайти тих, хто міг врятувати хлопця, але не зробив цього.

Радимо також почитати книжку Фоззі «Темніє рано» – ностальгічні оповідання, далеко не завжди оптимістичні, але від них чомусь стає тепло.

Статті

Що таке цей метавсесвіт? Чи житимемо ми в іншій реальності?

Якщо досі не розумієте, про який метавсесвіт торочить Цукерберг, маємо докладний експлейнер – що ж таке метавсесвіт і чому ми всі в ньому житимемо.

Сквоти – як люди заселяються в закинуті будівлі, і чи законно це взагалі

Можливо ви чули про харківський сквот «Автономія». Якщо ні, коротко розповідаємо: на початку війни, у 2014-му, група анархістів – з Донецька, Криму, самого Харкова та інших міст – заселилася в закинуту будівлю на майдані Героїв Небесної Сотні, 30 (раніше – площа Руднєва). Сквот став не просто житлом для людей, які його втратили, а й об’єднав однодумців, які влаштовували різні культурні та соціальні заходи.

У нашому матеріалі розповідаємо, звідки походить культура сквотингу, які найвідоміші сквоти є в Україні та світі. Про «Автономію» окремо можете почитати в інтерв’ю з хлопцем, який був одним із засновників сквоту.

Поради книжок від головного редактора «Бабеля»

Євген Спірін родом із Луганська. Він міг стати лікарем, але врешті-решт вступив на філософський факультет, а потім влаштувався санітаром у морг, про що написав цілу книжку. Зараз Євген є головним редактором одного з найцікавіших, на нашу думку, українських ЗМІ.

Спеціально для bit.ua Женя склав добірку зі своїх улюблених книжок – подивитися її й вибрати щось для читання на вихідних і не тільки можна за посиланням.

Чи можна жити без уяви? Пояснюємо, що таке афантазія (не плутати з евтаназією)

Коли ми слухаємо музику, читаємо книжки або думаємо про майбутнє, зазвичай уявляємо – у нашій голові виникають певні візуальні образи. Та є люди, не здатні на це – вони мають розлад, який називається афантазія. Як це, жити без уяви, і наскільки це заважає в роботі чи житті загалом – розповідаємо в цьому матеріалі.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь