Спецпроєкти

Правило трусиків, мастурбація, самооцінка: що батькам треба знати про статеве виховання


Серіал «‎Сексуальна освіта» (Sex Education) б’є рекорди переглядів, а справжнє статеве виховання в Україні може побити тільки рекорди ігнорування. 

Ми не хочемо, щоб діти навчалися з художніх серіалів, а в школах цю тему порушать років через 200. 

Тому взяли на себе сміливість і записали подкаст із психотерапевткою Юлією Святенко. Повну нашу розмову дивіться на YouTube:

Коли пора починати статеве виховання?

Статеве виховання починається приблизно у віці трьох років. Це вік, коли дитина активно цікавиться навколишнім світом і ставить багато запитань. 

Одним із таких запитань може бути «Звідки беруться діти?». У цьому віці дитину може цілком задовольнити відповідь, що діти беруться з животиків їхніх мам. У цьому віці вони ще не цікавляться сексом. 

Правило трусиків

У цьому ж віці, у 3-5 років, діти починають пізнавати своє тіло й тіла своїх однолітків. У цей період батьки мають розповісти про «правило трусиків», яке ще інколи називають «правило трусиків і маєчки». 

До дитини в трусики ніхто не має права лізти. Дивитися на трусики та просити їх показати теж не можна. Лікар чи няня в дитсадку можуть доторкнутися до інтимних частин тільки з дозволу дитини та батьків. 

Якщо щось таке сталося, то обов’язково треба розповісти обом батькам. Також потрібно розповідати батькам, якщо хтось із дорослих просить зберегти якийсь секрет. 

Взагалі дитину треба навчити розповідати батькам все. У цьому віці в дитини не повинно бути секретів від батьків. 

Дитяча мастурбація

Найчастіше діти й самі розуміють, що торкатися статевих органів краще, коли ніхто не бачить. Але якщо дитина це робить у публічних місцях, то краще поговорити з нею про приватність. 

Також обов’язковими є уроки з гігієни. Діти мають вчитися приймати душ самостійно й мити руки. 

Можна ще придбати відповідні книжки з картинками, які дадуть дитині розуміння про різні частини її тіла. 

Якщо дитину застукали за мастурбацією, то не робіть із цього трагедії й ніякової ситуації. Вибачтеся й вийдіть із кімнати. 

Відповідайте на запитання 

У дитини має бути звичка йти за інформацією до батьків. Якщо відповідати «виростеш – дізнаєшься», або постійно просити, щоб спитали потім, то дитина знайде інші джерела інформації й уже не буде звертатися до батьків за допомогою.

Батькам потрібно завжди відповідати на запитання й робити це адекватно: спокійно, без нервів, недоречних жартів.

Статеве виховання дітей раннього шкільного віку

Якщо батьки почали статеве виховання дошкільного віку й побудували довірливі стосунки, то це виховання органічно продовжиться й надалі. 

У віці 5-7 років дітям вже можна знати трохи більше інформації. Розповісти про те, що тато з мамою зустрілися й покохали одне одного, і так з’явилася дитина. Бажано робити акценти на цінності любові довіри й турботи. 

Але в сучасних поколінь є своя специфіка. Значний відсоток дітей у 5-7 років уже бачили порно, тому може виникнути потреба поговорити про секс як процес. 

Не лякайте 

Батьки інколи люблять залякувати своїх дітей вагітністю та хворобами. Діти повинні знати про всі ризики незахищеного сексу. Але не можна створювати в молодих людей установки, що секс – це суцільний бруд і небезпека. 

У такому разі дитина ніколи не звернеться за допомогою, бо відчуватиме сором.

Правильна установка, що секс – це добре та приємно. Водночас потрібно зауважити, що секс має бути захищеним і з обопільної згоди, краще коли секс з’являється в тривалих стосунках. 

З дітьми точно треба проговорити процес залицяння

Смикати за коси – це може бути процесом залицяння, але також це може бути боляче. Важливо навчити дитину ставити власні кордони та захищати їх. Якщо їй не подобається смикання за коси чи інші форми уваги, вона має вміти сказати «ні» і захистити себе.

Крім цього, потрібно навчити цю увагу проявляти: турботою, ніжністю, підтримкою. 

Потрібно пояснити, що є нормою, а що – ні, і не сварити дітей, коли вони роблять щось не так. Вони вчаться та здобувають свій досвід.

Самооцінку дітей формує сім’я 

Діти часто копіюють поведінку батьків. Це стосується залицянь і стосунків. 

Якщо дитина бачить у сім’ї повагу й піклування, то саме до цього вона буде прагнути у власних стосунках. 

Якщо дитина бачить у сім’ї насилля й агресію, то вона з більшою ймовірністю й сама потрапить у такі стосунки. 

Як говорити з підлітками про секс

Взагалі-то в голові підлітків поняття «секс» і «батьки» несумісні. Тому вони не люблять говорити з батьками про це. 

Тому не слід очікувати, що в статевозрілому віці діти розповідатимуть все. Якщо побудовані довірливі стосунки, то син чи донька прийдуть за порадою, якщо є проблеми. Але в підлітковому віці мати секрети від батьків – це нормально. 

Краще, щоб про секс поговорили інші дорослі члени сім’ї або друзі сім’ї. 

Читайте також:

«Програма “Вагітна у 16” – це все про мовчання в сім’ях і відсутність сексуальної освіти»

Чому покоління Z не займається сексом? І чого воно хоче насправді

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь