Спецпроєкти

Смажений кавун і суп із дині. Що готувати у серпні


Що купувати на ринку цього місяця? І що можна з цього приготувати? Аби було смачно, корисно, але при цьому не треба було півдня стояти на кухні? Ми маємо відповіді на всі ці запитання.

Редакторка розділу «Їжа» та авторка фуд-блогу «Котлетка» Маша Сердюк продовжує розповідати про смачні та корисні сезонні  продукти, а також ділиться простими рецептами, які не потребуватимуть багато вашого часу та сил.

У серпні Маша радить купувати на ринках кавуни та дині, солодкий перець, сливи та кукурудзу.

У серпні беріть на ринках дині. Так, я знаю, що вони вже у липні були на ринках і у супермаркетах, але тоді був високий ризик, що вони нітратні, оскільки дозрівають вони, як правило, у серпні. Тож зараз саме час. При виборі дині зверніть увагу на запах: він має бути тонким і ароматним. В інтернеті ще радять при виборі дині постукати по ній (стигла диня нібито видає глухий плеск), натиснути пальцем на кірку (вона нібито має пружинити), звернути увагу на хвостик (він повинен бути підсушеним) і на носик (трохи м’яким). Як на мене, це дуже складна процедура, тому я просто нюхаю дині. Якщо пахне так, що у мене слина тече, то беру.

Диню раджу їсти просто так, а коли вам це набридне, то можна приготувати із нею безліч класних страв: наприклад, салат із динею, козиним сиром та інжиром, або салат з динею та авокадо (рецепти дивіться тут). Також можна приготувати холодний крем-суп із дині або зробити смачні брускети із динею та прошутто (рецепти цих страв можна подивитися тут).

Також у серпні беріть кавуни. Вони теж дозрівають саме наприкінці літа. Про те, як вибрати солодкий стиглий кавун без нітратів, ми вам вже розповідали, докладніше про це можна почитати у нашому гайді.

Що стосується страв із кавуном, то з нього найкраще вдаються напої: лимонади, холодний чай і коктейлі допоможуть вам втамувати спрагу у спекотний день (рецепти напоїв з кавуна можна подивитися тут). Також із кавуна можна робити різноманітні салати (наприклад, із руколою і сиром фета або із куркою у тайському стилі), морозиво і сорбети. А ще кавун можна смажити – наприклад, на грилі на природі. Рецепти можна подивитися тут.

Сливи беріть у серпні, поки є така нагода. Варіть із них компот — у спеку добре освіжає. Просто візьміть сливи (так, щоби побільше), дістаньте з них кісточки, складіть у велику каструлю і залийте водою. Додайте цукру за смаком – так, аби вам було не сильно солодко й не сильно кисло – і доведіть до кипіння, помішуючи, поки цукор не розчиниться. А потім зменшіть вогонь майже до мінімуму (щоб рідина тихо кипіла) і залиште хвилин на 15-20. А потім процідіть, злийте в глечик і дайте вистигнути.

А ще можна зготувати класний пиріг з карамелізованими сливами за рецептом Меган Маркл. Дружина принца Гаррі минулого року випустила кулінарну книгу, де зібрані півсотні простих і смачних страв, які легко можна приготувати вдома. Серед них можна знайти і рецепт сливового пирога. Докладний рецепт пирога від герцогині Саксеської можна прочитати тут.

Кукурудза в серпні – теж вогонь. У багатьох вона, звичайно, асоціюється виключно із морем і пляжем, але вдома теж відмінно заходить. Причому у наших краях її зазвичай лише варять і все. Ні, я не сперечаюся, що  відварений качан кукурудзи, змащений вершковим маслом і присипаний сіллю, — це дуже смачно. Але якщо відокремити зернятка від качана, з них можна зробити багато класних страв.

З кукурудзи виходять відмінні салати, котлети, супи і хліб. Про кукурудзу на грилі я взагалі мовчу – це справжнє guilty pleasure, як на мене. Готувати всі ці страви, до речі, нескладно, докладні інструкції можна подивитися тут.

01/4

А ще беріть у серпні на ринках солодкий перець – як болгарський, так і «білозірку». Додавайте його у салати, рагу та супи або начиняйте м’ясом чи рисом та тушкуйте у томатній підливці.

Світлини: Олександра Генералова

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь