Спецпроєкти

Технології, за якими варто слідкувати у 2022 році


2022 рік може стати багатим на технологічні прориви, основу яких вже закладено. Наприклад, створенням метавсесвіту від Microsoft i Meta, розвиток віртуальної реальності та ігор, розробки нових роботів-помічників, технології на основі штучного інтелекту, які працюватимуть у різних галузях, починаючи від промисловості до культури.

Видання The Economist поділилося баченням на розвиток технологій у 2022 році. Вони склали список із 22 новітніх технологій, за якими варто слідкувати у 2022 році. Ми переповімо про більшість із них. 

Сонячна геоінженерія

Простими словами, це управління сонячними випромінюваннями. Планета нагрівається, отже її потрібно охолодити. Вчені з Гарвардського університету сподівається реалізувати експеримент Scopex. Вони хочуть запустити у стратосферу повітряну кулю й вивільнити з неї 2 кілограми карбонату кальцію.

Після цього вони стежитимуть, як він розсіюється та як поширює сонячну енергію в нашій атмосфері.

Ця технологія працює як виверження вулкану. Пил і попіл, що викидають вулкани у верхні шари атмосфери, мають охолоджувальний ефект. Наприклад, після виверження вулкану на горі Пінатубо у 1991 році Земля охолодилася впродовж наступних чотирьох років на 0,5°C.

Прихильники цього проєкту вважають, що ця технологія потрібна, щоб дати планеті та людям більше часу для скорочення викидів вуглекислого газу. Проєкт відкладають вже тривалий час, незалежна консультативна група розглядає моральні й політичні наслідки цього проєкту.

Теплові насоси

Близько чверті світового споживання енергії йде на опалення будинків у зимовий період. Здебільшого у світі використовують для цього вугілля, газ і нафту. Але таке виробництво електроенергії не сумісне з міжнародним планом зі скорочення викидів парникових газів.

Все ж цьому є альтернатива, яку вчені вбачають у теплових насосах. Ці насоси працюють подібно до холодильника, але у зворотному напрямку.

Тепловий насос качає повітря ззовні та нагріває його, також насос може працювати й на охолодження. Оскільки вони циркулюють тепло в приміщенні, то споживають менше електроенергії: на кожен кіловат спожитої електроенергії вони видають 3 кВт тепла.

Одна з небагатьох компаній, які створюють такі насоси, вже обіцяє старт продажів насосів у 2022 році.

Літак із водневим двигуном

У 2022 році почнуться випробування двох літаків із водневим двигуном. Наступного року випробують:

  • двомісний літак із Делфтського технологічного університету в Нідерландах;
  • 20-ти місний літак ZeroAvia, що базується в Каліфорнії. Також розробники планують підготувати свою водневу силову систему до сертифікації до кінця року;
  • 40-місний літак Universal Hydrogen із Каліфорнії злетить у вересні 2022 року.

Пряме захоплення вуглецю

Технологія, яка дозволяє висмоктати з повітря вуглекислий газ CO2, який впливає на прискорення глобального потепління. Наприклад, у 2022 році канадська фірма Carbon Engineering розпочне будівництво найбільшого у світі ЦАП у Техасі, здатного виловлювати 1 млн тонн CO2 на рік.

Швейцарська фірма ClimeWorks відкрила у 2021 році в Ісландії завод, який захоронює CO2 у мінеральній формі зі швидкістю 4000 тонн на рік.

Вертикальне фермерство

Це виробництво овочів, рослин і фруктів у лотках під дією ультрафіолетових ламп без пестицидів і з мінімальним споживанням води. Єдиною проблемою такого землеробства є використання електроенергії. Проте вертикальні ферми можна розташовувати поблизу клієнтів, що зменшує транспортні витрати та викиди парникових газів.

Вертикальні ферми здебільшого вирощують листову та іншу зелень, деякі також наважуються на вирощування помідорів, перцю та ягід.

У 2022 році планують розширюватися дві компанії:

  • у Великобританії компанія Jones Food Company відкриє найбільшу у світі вертикальну ферму площею 13 750 квадратних метрів;
  • Американська фірма AeroFarms відкриє свою найбільшу вертикальну ферму в Деневілі, штат Вірджинія.

Cheerful young female worker of vertical farm holding wooden box with fresh ripe strawberries while standing in aisle between shelves

Вакцини проти ВІЛ і малярії

Компанія Moderna розробляє вакцину проти ВІЛ на основі тієї ж технології мРНК, що використовується в її вакцині проти коронавірусу. У 2021 році почалися ранні клінічні випробування, попередні результати яких очікують у 2022 році.

Компанія BioNTech, спільний розробник вакцини від коронавірусу Pfizer-BioNTech, працює над вакциною мРНК проти малярії. Клінічні випробування розпочнуться у 2022 році.

Оксфордський університет також розробив мРНК-вакцини проти ВІЛ та малярії, які мають непогані перспективи.

3D-друк кісткових імплантів

Учені вже працюють над розробкою органів для трансплантації людям, але це складніший процес. Тому у 2022 році варто очікувати появу кісткових імплантів, створення яких є значно простішим.

Два стартапи Particle3d та Adam сподіваються надрукувати на 3D-принтері кістки для імплантації людині. Вони використовують мінерали на основі кальцію й виготовляють кістки на основі КТ людини.

Стартап вже випробував свою технологію на свинях і мишах. Кістковий мозок і кровоносні судини вростали в імпланти впродовж восьми тижнів.

Літальні таксі

Про цю технологію ми багато розповідали раніше. Літальні машини довгий час були предметом наукової фантастики, проте схоже, що впродовж наступних декількох років вони стануть новою індустрією та буденністю. Ми зробили огляд вже наявних моделей таксі, які літатимуть.

Космічний туризм

Перші космічні тури вже відбулися цьогоріч. 20 липня засновник Аmazon Джефф Безос здійснив туристичний політ у космос на ракеті New Shepard, який розробила компанія мільярдера Blue Origin. У вересні відбулася також туристична місія в космос Inspiration4 від компанії SpaceX.

Компанії сподіваються, що у 2022 році доправлять більше туристів у космос. Наступний рік може стати справжнім бумом у космічному туризмі для приватних осіб.

Доставка товарів дронами

Ще одна перспективна галузь, яка активно розвивається у всьому світі. Є компанії, які вже у 2021 році почали доставляти продукти, книжки та їжу людям за допомогою дронів. Наступного року вони планують розширюватися й охоблювати більші території.

Наприклад, болгарський стартап Dronamics почне використовувати крилаті дрони для перевезення вантажів між 39 європейськими аеропортами.

Будинки на 3D-принтері

Ми вже розповідали, що в Техасі з’явиться унікальний район, у якому всі будинки надрукують на 3D-принтері. Будівництво розпочнеться у 2022 році.

Наступного року інший стартап завершить будівництво 15 екологічно чистих будинків, надрукованих на 3D-принтері в Каліфорнії на Ранчо Міраж.

Будинки друкуються з піни, яка потім твердне. Шар за шаром друкується будинок – або на місці, або у вигляді кількох деталей на фабриці, які транспортуються та збираються.

Технологія сну

Для покращення сну люди вже використовують різні технології. 2022 рік стане ерою появи нових технологій та гаджетів для оптимізації сну. Стануть популярними кільця та пов’язки, які записують і відстежують якість сну, заспокійливі звукові застосунки або гаджети, пристрої для обігріву та охолодження матраців. У технології розумних будинків також зявляться функції для сну, наприклад, щоб розбудити вас у потрібний момент.

У 2021 році Google випустив планшет із тумбочкою для відстеження сну. Також є чутки, що компанія Amazon вже готує свій продукт для покращення сну.

Метавсесвіт

Вже набридло про нього чути? Дарма! Адже ця технологія – це реальне майбутнє розвитку інтернету та віртуальної реальності. Цього не станеться вже у 2022 році, але очікуємо великих проривів у наступні 12 місяців. У компаній Microsoft i Meta вже багато планів стосовно метавсесвіту та його розвитку. Поки що вони крокують у дещо різних напрямках.

Нагадаємо, що нещодавно компанія Meta заявила про плани створити метавсесвіт, де кожен зможе «робити майже все, що тільки можете уявити»: зустрічатися з друзями, робити покупки, вчитися, працювати, грати та займатися творчістю. Для цього компанія планує витратити 10 мільярдів доларів. Метавсесвіт від  ̶F̶a̶c̶e̶b̶o̶o̶k̶  Meta побудований на програмному забезпеченні Horizon. Ми розповідали докладно про їхні проєкти.

Слідом за ними компанія Microsoft презентувала своє бачення метавсесвіту. Основою метавсесвіту від корпорації Microsoft можна назвати платформу для спільної роботи у віртуальній реальності з 3D-аватарами – Microsoft Mesh. У цьому й полягає головна відмінність від ідей Цукерберга – Microsoft вже створює практичні продукти для компаній і бізнесу та продає їх, водночас як Meta малює захопливе майбутнє, але поки що має мало дієвих інструментів.

Віртуальний інфлюенсер

Віртуальні інфлюенсери все набирають популярності. У 2022 році їх стане тільки більше. Їх створюють для реклами брендів, взаємодії з авдиторією, популяризації моди, творчості або інших ідей.

В Україні також є віртуальна інфлюенсерка Astra Starr. На неї вже можна підписатися в Instagram.

«Чим віртуальний інфлюенсер відрізняється від звичайного – він не має фізичного тіла. Він не може втомитися. Має можливість бути де завгодно, у будь-якій країні. Навіть без вакцинації може подорожувати», – розповів CEO FFFACE.ME Дмитро Корнілов.

Мозкові імпланти

У квітні 2021 року Ілон Маск заявив, що завдяки мозковому чипу мавпа зіграла у відеоігри телепатично. Його компанія Neuralink імплантувала два крихітних набори електродів у мозок мавпи. Сигнали від чипів передавалися бездротовим способом, потім розшифровувалися сусіднім комп’ютером і транслювалися на гру в пінг0понг, де мавпа могла рухати веслом.

Neuralink планує випробувати чип на людях, які паралізовані, щоб вони змогли керувати комп’ютером.

Водночас стартап Synchron вже має дозвіл на початок випробувань подібного чипу на людях. Цей нервовий протез стартап планує використовувати для діагностики та лікування захворювань нервової системи, зокрема епілепсії, депресії та гіпертонії, а також для паралізованих людей.

Докладно про мозкові імпланти ми розповідали раніше. Зокрема те, як вони повертають зір, спілкування та гарний настрій.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь