Спецпроєкти

32 важливі українські фільми останнього десятиріччя


Українське кіно стає все популярнішим у світі та здобуває заслужені нагороди на найвідоміших фестивалях.

До Дня Незалежності bit.ua розповідає про важливі українські фільми останніх років, що передають самобутність нашої культури, характер нації та чесно відображають трагічне сьогодення.

Українські фільми про війну

Це стрічки про російсько-українську війну, яка триває з 2014 року. Зібрали документальні і художні фільми про нашу боротьбу з агресором та життя людей в умовах воєнного конфлікту.

«Аліса в країні війни»

Режисерки: Аліса Коваленко, Любов Дуракова
Жанр: документальна стрічка
Рік: 2015

Стрічка – своєрідний щоденник Аліси Коваленко, яка разом з усією країною слідкувала за подіями Революції Гідності, а пізніше їздила через блокпости Слов’янська і до руїн Донецького аеропорту. 

Наразі режисерка захищає Україну в лавах ЗСУ. Частина коштів від купівлі фільму йде на допомогу Алісі Коваленко на лінії фронту.

Де дивитися «Аліса в країні війни»: Taxflix

«Атлантида»

Режисер: Валентин Васянович
Жанр: драма
Рік: 2019
У головних ролях: Андрій Римарук, Людмила Білека, Василь Антоняк

Події фільму розгортаються у 2025 році, після майбутньої перемоги України у війні з росією. Окупований Донбас повернено до складу країни, втім, жити там неможливо: території визнані непридатними для проживання. 

У головних ролях знімалися непрофесійні актори: одну з головних ролей зіграв колишній розвідник, який пройшов війну на Донбасі, співробітник «Повернись живим» Андрій Римарук. Також серед головних героїв – парамедикиня Людмила Білека та доброволець Василь Антоняк. Більша частина стрічки знята в Маріуполі. 

Фільм був номінований на «Оскар» як найкращий фільм іноземною мовою. Також стрічка входить у топ найкращих в історії українського кіно.

Де дивитися «Атлантида»: Takflix, Megogo

«Додому»

Режисер: Наріман Алієв
Жанр: драма
Рік: 2019
У головних ролях: Ахтем Сеітаблаєв, Ремзі Білялов

У кримського татарина Мустафи помирає старший син. Батько їде до Києва, куди двоє його синів поїхали після анексії Криму. Мустафа прагне повернути молодшого додому, а старшого – поховати на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями.

Фільм потрапив у конкурсну програму «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю та отримав гран-прі Одеського кінофестивалю.

Національна премія кінокритиків України «КІНОКОЛО» відзначили стрічку у номінаціях: найкращий фільм, режисура та чоловіча роль (Ахтем Сеітаблаєв).

Де дивитися «Додому»: Megogo, Takflix

«Земля блакитна, ніби апельсин»

Режисерка: Ірина Цілик
Жанр: документальна стрічка
Рік: 2020

Фільм розповідає про 36-річну Ганну, яка сама виховує чотирьох дітей. Родина живе в «червоній зоні» Донбасу – Красногорівці, – де воєнні дії тривають з 2014-го року. 

Прем’єра фільму відбулася на  американському кінофестивалі «Санденс», де отримав приз за найкращу режисуру в категорії світової документалістики. В Україні стрічка отримала дві нагороди на головному національному фестивалі документального кіно Docudays.

Де дивитися «Земля блакитна, ніби апельсин»: Takflix

«Погані дороги»

Режисерка: Наталка Ворожбит
Жанр: драма
Рік: 2020
У головних ролях: Юрій Кулініч, Оксана Черкашина, Зоя Барановська, Марина Клімова, Анна Жураковська, Ігор Колтовський

Це п’ять історій про любов, ненависть, довіру, зраду і порушення особистих кордонів на фоні порушення кордонів державних. У стрічці йдеться про українських мирних мешканців та військових на тлі російсько-української війни.

«Погані дороги» – екранізація п’єси 2017-го року режисерки та сценаристки Наталії Ворожбит.

Фільм – це режисерський дебют авторки фільму «Кіборги». Стрічка потрапила до довгого листа кінопремії «Оскар». 

Де дивитися «Погані дороги»: Megogo, Takflix 

«Відблиск»

Режисер: Валентин Васянович
Жанр: драма
Рік: 2021
У головних ролях: Роман Луцький, Ніка Мислицька, Надія Левченко, Андрій Римарук, Ігор Шульга

Український хірург Сергій потрапляє в полон до російських військових на сході України. Він стає свідком жахливих сцен насильства та байдужості до людського життя. Після звільнення Сергій повертається до своєї затишної квартири і шукає сенс життя, паралельно відновлюючи стосунки з донькою та колишньою дружиною.

Режисер фільму каже, що це фільм про прийняття травм війни, а декотрі з них так і будуть замовчані: «Те, яким є герой, те, що він пережив, не прийме оточення».

Де дивитися «Відблиск»: поки немає у вільному доступі

«Бачення метелика»

Режисер: Максим Наконечний
Жанр: драма
Рік: 2022
У головних ролях: Ріта Бурковська, Любомир Валівоць, Мирослава Витриховська-Макар, Наталка Ворожбит

Головна героїня картини — аеророзвідниця з позивним «Метелик», яка повертається з полону. На неї чекають чекають рідні, коханий, друзі та побратими та коханий. Також жінці доведеться зіштовхнутися з новими викликами та випробуванням. 

Світова прем’єра стрічки відбулася на Каннському фестивалі в програмі «Особливий погляд». На 13-му Одеському міжнародному кінофестивалі картина здобула нагороду як найкращий український повнометражний фільм.

Де дивитися «Бачення метелика»: з 6 квітня в українських кінотеатрах

«20 днів у Маріуполі»

Режисер: Мстислав Чернов
Жанр: документальна стрічка
Рік: 2022

Вранці 24-го лютого Мстислав Чернов з фотографом Євгеном Малоліткою та продюсеркою Василісою Степаненко приїхали до Маріуполя як представники Associated Press. Команда фіксувала початок повномасштабної війни в місті. Саме завдяки журналістам світ побачив наслідки російських атак: бомбардування пологового будинку №3, цілеспрямовані обстріли житлових будинків, масові поховання та те, як місто стирають з лиця землі. 

«20 днів у Маріуполі» отримала нагороду фестивалю Sundance: стрічка має приз глядацьких симпатій. 

Інтерв’ю з Мстиславом Черновим – про фільм, війну, страхи та відчуття провини – можна прочитати тут.

Де дивитися «20 днів у Маріуполі»: незабаром в українському прокаті

«Клондайк»

Режисерка: Марина Ер Горбач
Жанр: драма
Рік: 2022
У головних ролях: Оксана Черкашина, Сергій Шадрін, Олег Щербина

Події фільму відбуваються у липні 2014-го року на Донбасі. Молоде подружжя, яке чекає на дитину, свариться через небажання майбутньої мами виїжджати. Тим часом російські терористи збивають малазійський боїнг, а село, де живе пара, вже захоплюють озброєні угрупування. 

Світова прем’єра фільму відбулася на американському кінофестивалі Sundance у 2022-му році. Стрічка отримала нагороду Екуменічного журі в категорії «Панорама» на Берлінському кінофестивалі? головний приз журі на Міжнародному кінофестивалі в Сіетлі, найкращу режисуру в Сараєво і була визнана найкращим міжнародним фільмом на 18-му Міжнародному кінофестивалі в Чилі. Крім цього, вона стала найкращим повнометражним фільмом на Hamilton Film Festival у Канаді

Де дивитися «Клондайк»: Netflix

«Мирний-21»

Режисер: Ахтем Сеітаблаєв
Жанр: воєнна екшн-драма
Рік: 2022
У головних ролях: Андрій Самінін, Максим Девізоров, Євген Ламах, Роман Ясіновський, Віктор Жданов, Олексій Тритенко, Марія Штофа, Лорена Колібабчук, Павло Лі

У стрічці йдеться про події червня 2014-го року, які відбулися на прикордонні Луганщини. Тоді російські спецслужби та сепаратисти намагалися схилити бійців луганського прикордонного загону зрадити Батьківщину. Незважаючи на відсутність досвіду, загін вступив в дій, отримавши добро чинного командира. 

До написання сценарію фільму долучився Анатолій Коцюрба – полковник Державної прикордонної служби.

«Хочеться вірити, що наше кіно нагадає про ціну кожної маленької перемоги та вкотре змусить українців повірити в силу наших захисників», – зазначив режисер фільму Ахтем Сеітаблаєв.

Де дивитися «Мирний-21»: Megogo, Kyivstar.tv

«Залізні метелики»

Режисер: Роман Любий
Жанр: документальна стрічка
Рік: 2023

Фільм досліджує обставини збиття літака MH17, спроби російських пропагандистів виправдати цей злочин та реакцію світової спільноти.

«Цей фільм присвячений пасажирам і екіпажу рейсу MH17 та всім жертвам російської агресії проти України. Це наша реакція на непокаране вбивство 298 громадян різних країн і континентів, яке було скоєне у нас вдома і ми не могли не висловитись. Це наша відповідь вбивцям і брехунам від нас як від громадян України і як громадян Світу», – розповів режисер Роман Любий.

Світова прем’єра стрічки відбулась у конкурсній секції World Cinema Documentary Competition американського кінофестивалю «Санденс» у січні 2023 року.

Де дивитися «Залізні метелики»: в українському прокаті з липня 2023-го року

Документальні українські фільми

Про традиції, культуру та Революцію – ось українські документалки, однозначно варті уваги.

«Жива ватра»

Режисер: Остап Костюк
Жанр: документальна стрічка
Рік: 2015

Стрічка – історія трьох чоловіків різних поколінь з українських Карпат: 82-річний Іван готується до похорону, 39-річний Василь вигодовує молодняк овець, тоді як 10-річний Іванко починає нове життя в школі-інтернаті в райцентрі. 

«Це фільм про людське покликання. Про щоденну працю, без вихідних і права на слабкість. Про гармонійний світ, який ми втратили, прагнучи комфорту, і дитинство, яке ми залишаємо, начепивши на себе ролі дорослих», – зазначив режисер Остап Костюк.

Де дивитися «Жива ватра»: Takflix

«Вусатий фанк»

Режисер: Олександр Ковш
Жанр: документальна стрічка
Рік: 2021

В СРСР не шанували західну музику. Втім, наприкінці 60-х за вказівкою політбюро (!) в Україні дали зелене світло для ВІА, які повинні були замінити радянській молоді західні рок-гурти. Влада хотіла заручитися підтримкою лояльних музикантів, а натомість дала поштовх до розвитку сучасної самобутньої музики, яка отримала назву «Вусатий Фанк» і стала феноменом 60-80-х років 20 століття. 

Де дивитися «Вусатий фанк»: Takflix

«Зима у вогні»

Режисер: Євген Афінеєвський
Жанр: документальна стрічка
Рік: 2015

Фільм виробництва Netflix розповідає про боротьбу українців за свободу під час Революції Гідності 2014-го року.

«Майдан – це було спільне об’єднання всіх сил, різних національностей і людей різного віку. Це – пам’ятник, який ми донесли 50-ти країнам світу і 690 мільйонам людей», – зазначав режисер фільму Євген Афінеєвський.

Прем’єрний показ фільму відбувся у вересні 2015-го року на Венеціанському фестивалі. Стрічка увійшла до п’ятірки номінантів на отримання американської кінопремії Оскар-2016.

Де дивитися «Зима у вогні»: Netflix

«Какофонія Донбасу»

Режисер: Ігор Мінаєв
Жанр: документальна стрічка
Рік: 2018

Що поєднує Дзиґу Вертова, гурт «Пающіє труси» і російську військову агресію на Сході України? Режисер Ігор Мінаєв зібрав унікальні архівні матеріали, артефакти популярної культури та інтерв’ю з очевидцями історичних подій, щоб показати могутність радянського міфу про Донбас.

Як зі Стаханова (який насправді і не Стаханов за паспортом) створили зразкового героя для країн тодішньої СРСР, як насправді жили шахтарі при радянській владі та як починалася війна в Україні у 2014-му – про все це йдеться у стрічці.

Де дивитися «Какофонія Донбасу»: Taxflix

«Євродонбас»

Режисер: Корній Грицюк
Жанр: документальна стрічка
Рік: 2022

Наприкінці XIX століття Донбас був осередком європейських та американських поселень, а іноземні будували на цій землі міста та підприємства. Але ця історична память була зруйнована радянською історію, яка сформувала новий імідж регіону.

«Ця територія дуже сильно міфологізована та є предметом маніпуляцій російських медіа та держави», – каже Корній Грицюк про регіон Донбасу.

Команда фільму віднайшла маловідомі архівниі матеріали XIX століття, які показують побут європейців на Донбасі. Експерти, історики та місцеві жителі у фільмі розказують про минуле регіону, яке старанно знищувала та викривляла радянська влада.

У фільмі показано іноземну спадщину Маріуполя, Лисичанська, Дружківки, селища Нью-Йорк, які, на жаль, вже неможливо побачити, бо незабаром після зйомок майже всі відзняті об’єкти європейської спадщини були знищені російськими військами.

Де дивитися «Євродонбас»: в українському прокаті цього року

Українські фільми-драми

Це добірка українських драматичних стрічок про дорослішання, кохання, стосунки з близькими та пошуки себе у світі.

«Плем’я»

Режисер: Мирослав Слабошпицький
Жанр: кримінал, драма
Рік: 2015
У головних ролях: Григорій Фесенко, Яна Новикова, Роза Бабій, Олександр Дзядевич, Олександр Осадчий

Сергій потрапляє в спеціалізований інтернат для глухонімих, де існує кримінальна організація «Плем’я». Він намагається зайняти своє місце в ієрархії школи і приймає участь у кількох пограбуваннях. Коли Сергій закохується в Анну, одну з наложниць Наглядача, йому доводиться порушити неписані закони племені. 

Це перший у світі фільм, знятий без жодного слова: герої спілкуються виключно жестовою мовою. Водночас стрічка не має субтитрів, інтертитрів або закадрового голосу. Її тепло прийняли на кінофестивалях світу та у міжнародному прокаті. Також «Плем’я» входить до переліку найкращих українських фільмів.

Де дивитися «Плем’я»: Megogo

«Рівень чорного»

Режисер: Валентин Васянович
Жанр: драма
Рік: 2017
У головних ролях: Костянтин Мохнач, Катерина Молчанова

50-річчя стає переломним моментом в житті весільного фотографа Кості. Все, що він любив і до чого був прив’язаний, відходить назавжди. Костя все життя фотографує чуже щастя, довгий час не задумуючись про своє.

Фільм здобув приз  на Одеському кінофестивалі. У 2017-му році стрічку було висунуто  на «Оскар» в категорії «Найкращий фільм іноземною мовою», але до короткого списку претендентів вона так і не потрапила.

Де дивитися «Рівень чорного»: Megogo

«Дике поле»

Режисер: Ярослав Лодигін
Жанр: драма
Рік: 2018
У головних ролях: Олег Москаленко, Володимир Ямненко, Олексій Горбунов, Руслана Хазіпова, Георгій Поволоцький, Євгенія Муц, Ігор Портянко

Стрічка є екранізацією роману «Ворошиловград» Сергія Жадана. Головний герой Герман змушений повернутися у своє рідне містечко на Донбасі. Його старший брат зник, і тепер Герману треба захищати сімейний бізнес – стару бензоколонку. А також доведеться боротися з тими, хто захоплює землю, і боронити друзів дитинства та кохання.

Старобільськ, де відбувалися зйомки основних сцен картини – це рідне місто Жадана. Також це перший екранізований роман письменника. Робота над фільмом тривала 7 років, а знімальний період – 2 місяці.

Де дивитись «Дике поле»: 1+1 video

«Коли падають дерева»

Режисерка: Марися Нікітюк
Жанр: драма
Рік: 2018
У головних ролях: Соня Халаїмова, Максим Самчик, Анастасія Пустовіт, Марія Свіжинська, Петро Пастухов

Вчорашня школярка Лариса закохана в місцевого бандита Шрама, за що її осуджує все селище. Дівчина не може повторювати долю односельчан і прагне до іншого життя, тому закохані планують втекти разом подалі від розрухи, родичів і злочинців.

Фільм здобув нагороду за найкращу авторську роботу Анастасії Пустовіт у конкурсній програмі Одеського МКФ 2018-го року.

Де дивитись «Коли падають дерева»: Takflix

«Стоп-земля»

Режисерка: Катерина Горностай
Жанр: драма
Рік: 2021
У головних ролях: Маша Федорченко, Саша Іванов, Яна Ісаєнко, Сєня Марков

Це історія про дорослішання 16-річної Маші та її найкращих друзів – Яни та Сені. Маша вчиться у 11-му класі київської школи і, крім майбутніх екзаментів, переживає іншу драму –  закоханість в однокласника Сашу. Дівчина отримує повідомлення від незнайомця і починає з ним листуватися. На дискотеці Маша наважується запросити Сашу на танець, сподіваючись, що отримує листи саме від нього. 

У стрічці зіграли непрофесійні актори-підлітки – учні та учениці київських шкіл.

Фільм отримав «Кришталевого ведмедя» в конкурсній програмі Generation 14plus Берлінале-2021. 

Наш огляд на фільм «Стоп-Земля» можна прочитати тут.

Де дивитись «Стоп-Земля»: Takflix1+1 video, Megogo

«Пульс»

Режисер: Сергій Чеботаренко
Жанр: спортивна драма
Рік: 2021
У головних ролях: Наталія Бабенко, Станіслав Боклан, Вікторія Левченко, Наталія Доля, Олександр Кобзар, Лілія Ребрик, Ахтем Сеітаблаєв

Оксана – українська легкоатлетка, яка  живе в маленькому містечку та більш за все мріє потрапити на Олімпійські ігри. Її спортивна кар’єра тільки починається, втім, може раптово закінчитися: дівчина потрапляє в аварію та майже втрачає зір. Але у планах Оксани немає місця поразкам: вона збирається йти до мети до кінця.

Тут можна прочитати про знімання фільму, а за цим посиланням – інтерв’ю Наталії Бабенко, яка зіграла головну героїню Оксану.

Де дивитися «Пульс»: SWEET.TV 

«Носоріг»

Режисер: Олег Сенцов
Жанр: кримінал, драма
Рік: 2022
У головних ролях: Сергій Філімонов, Іван Тамашев, Євген Григор’єв, Ірина Мак, Алiна Зєвакова

Події розгортаються у 90-х. Безгрошів’я та негаразди у родині підштовхнули Вову на прізвисько Носоріг ближче познайомитись з кримінальним світом. Сильний, безжальний та здібний спортсмен вперто йшов до омріяних цілей.

Мета стрічки – не романтизувати кримінальний світ, а вплинути на свідомість підлітків, зазначив Олег Сенцов.

Новини про фільм вперше з’явилися ще у 2013 році, проте через ув’язнення Олега Сенцова в російській в’язниці виробництво відклали. Через наявність жорстоких сцен стрічка має обмеження по віку: 16+. 

Де дивитися «Носоріг»: Netflix

«Памфір»

Режисер: Дмитро Сухолиткий-Собчук
Жанр: драма
Рік: 2022
У головних ролях: Олександр Яцентюк, Соломія Кирилова, Станіслав Потяк,
Мирослав Маковійчук, Олена Хохлаткіна, Іван Шаран

Події фільму розгортаються на заході Україні напередодні традиційного карнавалу Маланки. Памфір повертається до своєї родини після довгої розлуки. Коли його син влаштовує підпал у молитовному домі, головному герою доводиться йти на ризики – і наслідки можуть бути непередбачуваними і незворотними.

«Після перегляду фільму глядач має вийти із залу з вірою в те, що в кожного з нас є сила відстояти майбутнє своє і своїх дітей, навіть, якщо здається, що весь світ проти тебе»,зазначила генеральна продюсерка фільму Олександра Костіна.

Де дивитися «Памфір»: в українському прокаті з  23-го березня 2023 року

«Я і Фелікс»

Режисерка: Ірина Цілик
Жанр: драма
Рік: 2023
У головних ролях: Андрій Чередник, Володимир Гладкий, Владислав Балюк, Юрій Іздрик

Фільм оповідає про дорослішання восьмирічного Тимофія у 90-х, який живе у провінційному місті з родичами. Одного разу він знайде особливого друга. Це історія про дорослішання, перші уроки добра і жорстокості, підліткову закоханість, пошуки вчителя і непрості стосунки дітей та дорослих.

Стрічка знята за мотивами роману Артема Чеха. Головного героя грає син режисерки Андрій.

Де дивитись «Я і Фелікс»: в українських кінотеатрах у 2023-му

«Ти мене любиш?»

Режисерка: Тоня Ноябрьова
Жанр: драма
Рік: 2022
У головних ролях: Карина Химчук, Наталія Лазебникова, Олександр Жила та Максим Михайличенко

Фільм оповідає історію дорослішання, яка розгортається напередодні розпаду СРСР. 17-річна Кіра стає свідком розлучення батьків, розпаду однієї країни та народження Незалежної України. 

Фільм представив Україну у програмі Panorama Берлінського кінофестивалю 2023-року. До Берлінале стрічка взяла участь у Каннському та Стокгольмському  кінофестивалях на майданчиках Tallinn Black Nights та Ukraine Now, які представляли сучасне українське кіно. Також її відібрали до офіційної програми Work in progress фестивалю у Сан-Себастьяні в Іспанії.

Де дивитися «Ти мене любиш?»: в українських кінотеатрах у 2023-му

«Мій юний принц»

Режисер: Хачатур Васілян
Жанр: драма
Статус: знімається
У головних ролях: Петро Ніньовський, Ахтем Сеітаблаєв, Євгеній Лісничий, Оксана Жданова, Анастасія Пустовіт

Головним героєм є Поль – 17-річний підліток із психічними проблемами. Живучи в розкішному маєтку, Поль не стримує власних бажань, зокрема проявляє прихильність до власної матері. Незабаром в житті Поля з’являється молодий хлопець Антуан і його батько Марк – і навряд ця зустріч закінчиться чимось хорошим.

Фільм став переможцем 17-го конкурсу Держкіно України та отримав бюджетне фінансування у розмірі 20 млн грн. Водночас На сайті Кабміну з’явилася петиція за скасування держфінансування стрічки. Деяких українців обурив «гомосексуальний контекст» і «використання християнської символіки».

Українські фільми – трагікомедії

Трагікомедія найчесніше описує життя пересічної людини, де майже завжди поєднуються радість і біль. От які українські фільми цього жанру варто подивитися:

«Мої думки тихі»

Режисер: Антоніо Лукіч
Жанр: трагікомедія
Рік: 2019
У головних ролях: Ірма Вітовська-Ванца, Андрій Лідаговський

Вадим – молодий звукорежисер на фрілансі, який отримує шанс розпочати все спочатку. Просте завдання – записати голос рідкісної птиці рахівського крижня – може стати його шансом непогано підзаробити, а також назавжди залишити Україну та вирушити у Канаду. Втім, плани Вадима починають руйнуватися через несподівану супутницю в роботі – його маму.

«Мої думки тихі» – одна з найуспішніших авторських комедій в історії українського кінематографу: фільм вийшов у прокат у січні 2020-го року та зібрав аудиторію у 120 тисяч глядачів. У карантинний рік це була єдина українська стрічка, яка окупилася в прокаті.

Де дивитися «Мої думки тихі»: Megogo, Takflix

«Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго»

Режисерка: Надія Парфан
Жанр: трагікомедія, документалка
Рік: 2019

Іван Васильович багато років є очільників профспілки комунального підприємства «Івано-Франкіськтеплокомуненерго». Він співає у профспілковому хорі разом з  диспетчерами, ремонтниками та слюсарями. Графік репетицій сильно змінює опалювальний сезон.

Дідусь режисерки заснував «Івано-Франківськтеплокомуненерго», а мати працювала на підприємстві, коли велися знімання. Цей збіг обставин дозволив Надії отримати повний доступ, довіру працівників та створити теплу атмосферу стрічки.

Де дивитися «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго»: Takflix

«Люксембург, Люксембург»

Режисер: Антоніо Лукіч
Жанр: трагікомедія
Рік: 2022
У головних ролях: брати Раміл та Аміл Насірови

Фільм про братів-близнюків (їх зіграли учасники гурту «Курган і Agregat»), які дізналися, що батько, якого вони ніколи не бачили, важко хворий. Один з братів хоче зустрітися з батьком, але інший не впевнений, що це хороша ідея.

Це другий повнометражний фільм Антоніо Лукіча після «Мої думки тихі». Світова премʼєра «Люксембург, Люксембург» відбулася на 79-му Венеційському кінофестивалі у конкурсній програмі «Горизонти».

Де дивитися «Люксембург, Люксембург»: в українських кінотеатрах у 2023-му

«Я працюю на цвинтарі»

Режисер: Олексій Тараненко
Жанр: трагікомедія, чорна комедія
Рік: 2021
У головних ролях: Віталій Салій, Анна Іванова, Вікторія Городецькая

Головний герой Саша працює на цвинтарі (передбачувано виходячи з назви стрічки). Саші доводиться вислуховувати історії клієнтів/-ок, до яких йому зазвичай байдуже. Втім, хвилює героя інше – боротьба за владу на цвинтарі.  

Стрічка отримала нагороду у категорії «Найкращий повнометражний фільм» на Мюнхенській кінопремії. Віталія Салія як найкращого актора відзначила Національна премія кінокритиків «Кіноколо».

Де дивитись «Я працюю на цвинтарі»: Takflix

Екранізації коміксів

«Максим Оса: золото Песиголовця»

Режисер: Мирослав Латик
Жанр: історичний детектив
Рік: 2020
У головних ролях: Василь Кухарський, Ольга Макеєва, Володимир Ющенко, Володимир Гурін, Сергій Деньга, Альбіна Корж, Анастасія Михальчук

Козака Максима Осу звинувачують у вбивстві побратимів, які везли золото на Січ. Свідок заявляє – це справа рук чудовиська песиголовця. Максим доводить свою невинність, а також вирішує сам знайти вбивцю та золото, яке той вкрав. Серед підозрюваних: господар маєтку, де зупинялися козаки, його молода дружина, ще молодша донька, каштелян замку і відьма-відлюдниця.

Це перша в історії українського кінематографу екранізація коміксу: стрічку знімали за мотивами графічного роману Ігоря Баранька «Максим Оса».

Де дивитись «Максим Оса: золото Песиголовця»: Megogo, Kyivstar.tv, Sweet.tv

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь