Спецпроєкти

Варіанти на вікенд: що робити вихідними, якщо нудно?


За вікнами суміш дощу й мокрого снігу, натяку на сонце немає, і в цьому мороці ми доповзли до омріяних вихідних. Постає інше запитання: а що робити вихідними? Щоб ви не мучилися, і щоб було приємніше чекати на перший повноцінний сніг із ліпкою снігової баби, зібрали варіанти, що робити вихідними.

Що робити вихідними?

Відвідати препаті Nobilitet

Нагадуємо, що Нобелівську премію вручають 120 років поспіль. Цьогоріч є можливість дізнатися більше про премію і лавреатів – за що дають Нобелівку й чому це важливо.

На ці запитання відповідатимуть спікери під час лекцій у межах препаті Nobilitet. Івент відбудеться 4 грудня в UNIT.City.

Що можна буде дізнатися? Чому життя – це біль (тут знову стало трошки боляче), як досліджували природу холоду, жару й навіть дотику та як відкриття цьогорічних лавреатів із фізіології та медицини може докорінно змінити світ фармацевтики. А ще – про поєднання хаосу та кліматичних змін, майбутнє планети й переселення на Марс; про працю і те, як вона впливає на наше життя та багато іншого цікавого.

Серед лекторів: 

  • Олексій Болдирєв –  кандидат біологічних наук, науковий співробітник Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України, доцент кафедри молекулярної біології та біофізики Київського академічного університету, популяризатор науки, засновник проєкту «Моя наука»;
  • Катерина Терлецька – докторка фізико-математичних наук, завідувачка лабораторії математичних наук НЦ МАНУ, науковий співробітник ІПММС НАН України. Лавреатка ІІ української премії L’ORÉAL – ЮНЕСКО «Для жінок у науці». Популяризаторка науки в проєкті «Дійсна наука» та виданні «Дзеркало тижня»;
  • Богдана Романцова – літературна критикиня, літературознавиця, публіцистка, редакторка видавничих проєктів у видавництві «Темпора». Членкиня журі премії Президента України, стипендії Президента України, авторка видань «ЛітАкцент року», «Книжка року Espreso»;
  • Ігор Комаров – доктор хімічних наук, професор, директор Інституту високих технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Популяризатор науки;
  • Єгор Брайлян – історик та журналіст-міжнародник, співпрацює з інформагентством Міноборони «АрміяInform», учасник воркшопу з глобальної історії в Оксфорді 2018 року.

Кількість офлайн-квитків через карантин обмежена.

Деталі про препаті – за посиланням.

Навчитися сортувати сміття

Так, не поспішайте закочувати очі. Ми знаємо, що на тему екології останніми роками сказано вже багато, і це може здаватися набридливим. Утім, кліматичні проблеми все ще є нагальними – і якщо не намагатися долучитися до боротьби за екологію, вже наступні кілька десятків років будуть все гіршими.

Усе починається з маленьких кроків – наприклад, з того ж сортування сміття. Ми створили великий проєкт «Життя без сміття», у якому розповідаємо, як правильно сортувати, як в Україні взагалі переробляють відходи та яка ситуація із сортуванням і переробленням в інших країнах.

Корисні тексти можна почитати за посиланням – і сподіваємося, вони допоможуть стати більш екосвідомими чи принаймні замислитися.

Подивитися «Дім Ґуччі» та «Поклик Пекла»

З останніх найгучніших кінематографічних новинок ми виділили стрічку «Дім Ґуччі» Рідлі Скотта та серіал «Поклик пекла» від Netflix.

«Дім Ґуччі» – це історія про один із найвідоміших будинків моди у світі, яка завершилася трагедією. Звісно, фільм Скотта і близько не документальний, і режисера вже встигли звинуватити в перекручуванні фактів тощо. Редакція bit.ua подивилася стрічку й розповідає маловідому історію модного будинку, а також про те, чому фільм не варто розглядати як правду.

Серіал «Поклик пекла» від Netflix – це новий хіт стримінгової платформи, який побив за переглядами рекорд ще одного корейського серіалу «Гра в кальмара». Про що сам серіал і чи дійсно варто його дивитися – розповідає редакція bit.ua, яка вже встигла переглянути.

Приготувати десерти без цукру

Солодкоїжки, можете видихнути – навіть якщо ви хочете відмовитися без цукру, можливість приготувати улюблені десерти завжди є. Наша редакторка Олена, яка вже кілька років не їсть цукру (хоча раніше без нього жити не могла), ділиться рецептами приготування солодощів із корисними цукрозамінниками. Всі рецепти з фото для наочності подивитися можна за посиланням. І так, це будуть солодкі вихідні :)

Дізнатися, чи потерпаєте ви від технофобій

Технології значно спростили життя – та не для багатьох. Розвиток технологій породив технофобії – ірраціональні страхи перед світом диджиталу та нових технологій. 

Страх усього нового закладений у нас, адже ми за природою доволі консервативні (так вже склалося, що мозку потрібен час для адаптації), та проявляється цей страх по-різному. Є, наприклад, люди, які побоюються антропоморфних роботів – цей страх називається ефектом моторошної долини. А є й випадки, коли страх і ненависть до технологій досягають свого апогею – тут вже радимо почитати історію Теда Качинського, геніального математика, який пішов жити в ліс і розсилав звідти бомби на знак протесту проти технічного прогресу.

Про види технофобій і те, як із ними впоратися, читайте в нашій статті.

Спробувати дофамінове голодування

Перевіряєте телефон сто разів на добу, зловживаєте цукром чи алкоголем? Можливо, вам варто оцінити практику, яка полюбилася в Кремнієвій долині – дофамінове голодування. Це тимчасова відмова від того, що приносить задоволення, адже зловживання ним знищує можливість радіти простим речам.

Адепти дофамінового голодування впевнені, що після певних обмежень повернення до того, що любиш, приносить значно більше задоволення, ніж раніше. 

Про дофамінове голодування, його практику та критику можна почитати за посиланням.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь