Курка з гранатом і айвовий лікер. Що готувати в листопаді з сезонних продуктів
Редакторка розділу «Їжа» та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк продовжує розповідати про смачні та корисні сезонні продукти, а також ділиться простими рецептами, для приготування яких не потрібно багато часу та сил. У листопаді Маша радить купувати на ринках фейхоа, гранати, айву, капусту й пастернак.

У листопаді беріть на ринках фейхоа — поки вона ще по 80-100 гривень за кілограм. Бо потім вона буде, але ціни на неї зростатимуть у геометричній прогресії: взимку ціна на фейхоа коливається від 300 до 800 грн за кіло. Шкірка фейхоа тверда й терпка, м’якіть — соковита і м’яка. На смак і запах фейхоа нагадує щось середнє між полуницею і ківі, а деяким відчуває ще й присмак ананаса.
З фейхоа можна приготувати як варення (до речі, сире, тобто подрібнити та змішати з цукром — не треба нічого варити), так і салати, соус до м’яса, напої і десерти. Рецепти можна подивитися тут.

Гранати беріть на ринках у листопаді. Або гранатовий сік — торговці на ринках зазвичай роблять фреш просто у вас на очах. Зараз, наприклад, сезон азербайджанських гранатів, турецькі й ізраїльські вже відійшли. Яскраві зерна стануть чудовим доповненням у салатах і десертах, ними також можна просто прикрашати страви.
Гранат добре поєднується з куркою, тому можна приготувати курку в пряному гранатово-медовому соусі. Схожий рецепт є в Йорданії, щоправда, там це блюдо готують з гранатовим сиропом. Ми ж вирішили трохи поекспериментувати й замінили цей сироп на мед і зерна граната. Вийшло смачно, рецепт можна подивитися тут. Із гранату також можна зробити східний соус наршараб, який чудово поєднується зі стравами з м’яса і риби, а також прекрасно пасуватиме до овочів і різних гарнірів. Рецепт наршарабу, а також гранатового чаю і салату з гранатом і гарбузом можна подивитися тут.

Айву також купуйте на ринках зараз. Її можна їсти просто так, як яблука, а також готувати з нею безліч страв. Наприклад, можна зварити джем до чаю або приготувати натуральний домашній айвовий мармелад — хороша заміна цукеркам і шоколаду. Рецепти можна подивитися тут і тут.
Також з айви можна готувати різноманітні напої, наприклад, настоянки. Ми вам розповідали, як приготувати ратафію, лікер і настоянку з віски та айви, рецепти можна подивитися тут. Також з айви можна зварити компот і кисіль або приготувати квас — рецепти цих напоїв дивіться тут. А ще з айвою можна приготувати кускус або м’ясо, рецепти можна подивитися тут.

Капусту беріть у листопаді. Так, груди від неї не ростуть. Проте капуста дуже корисна для організму своїм вмістом калію, фосфору, цукру, жирів, клітковини, фітонцидів, ензимів і різних вітамінів. Наприклад, у білій капусті міститься багато аскорбінової кислоти (тобто вітаміну С). Зовнішнє зелене листя капусти містить фолієву кислоту, яка добре впливає на кровообіг і обмінні процеси в організмі. А тартонова кислота затримує процес накопичення холестерину, солі калію добре виводять рідину з організму.
А для тих, хто думає, що капуста — це лише борщ, голубці і весняний салат з огірками та редисом, пропонуємо приготувати грецьке рагу лаханорізо, польський бігос, американський салат коул слоу і багато іншого. Рецепти можна подивитися тут.

І пастернак також беріть ще в листопаді. Бо потім не буде! У всіх пастернак асоціюється лише з письменником Борисом Пастернаком, і мені через це, як то кажуть, «дуже обідно». На вигляд пастернак схожий на білу моркву, водночас його можна легко сплутати з коренем петрушки. Різниця лише в тому, що пастернак не має запаху, а ось присмак у нього, навпаки, яскраво виражений горіховий. Рецепти з пастернаку маловідомі, оскільки в нашій країні його чомусь рідко додають у різні страви. І дарма. Він може стати чудовою заміною картоплі або моркві, а також гарніром до смаженого м’яса.
Готувати з пастернаку можна що завгодно. Він смачний і варений, і смажений, і печений, можна зробити крем-суп з пастернаку, чипси, пюре, салат, запіканку та багато іншого.