Спецпроєкти

Гарбузові оладки та пюре з пастернаку. Що готувати у жовтні з сезонних продуктів


Що купувати на ринку цього місяця? І що можна із цього приготувати? Щоб було смачно, корисно, але при цьому не треба було півдня стояти на кухні? Ми маємо відповіді на всі ці запитання.

Редакторка розділу «Їжа» та авторка фуд-блогу «Котлетка» Маша Сердюк продовжує розповідати про смачні та корисні сезонні  продукти, а також ділиться простими рецептами, для приготування яких не потрібно багато часу та сил. У жовтні Маша радить купувати на ринках груші та яблука, гарбуз, буряк і пастернак.

У жовтні беріть на ринках яблука – багато і різних. Солодкі їжте так, а кисленькі додавайте до м’яса та готуйте з ними пироги. А ще краще – складіть собі яблучне меню на цілий день. Наприклад, на сніданок – оладки з яблуками, на обід – курка з яблуками, на вечерю – теплий салат з печінкою та яблуками, а до чаю як перекус – яблучна шарлотка. Яблучне меню на день можна подивитися тут.

Окрім шарлотки з яблуками можна також готувати найрізноманітнішу випічку: від мафінів до тартів чи данського пирога (рецепти дивіться тут). Також яблука можуть стати чудовою основою для салату: вони прекрасно поєднуються і з ніжною кремовою текстурою авокадо, і зі смаженим беконом або куркою. Рецепти салатів з яблуками можна подивитися тут. Крім того, круто запікати яблука з кисломолочним сиром (рецепти тут) та міксувати їх з розмарином: наприклад, готувати карамелізовані яблука з розмарином або яблучно-розмариновий конфітюр (рецепти дивіться тут).

Груші теж беріть на ринках у жовтні – поки вони ще тугенькі та запашні. Як і яблука, грушки можна поєднувати майже з усім на світі. З грушами можна готувати пироги та інші десерти, додавати їх у ранкові каші та навіть запікати з ними м’ясо. Рецепти сніданків, салатів, десертів і основних страв з грушами можна подивитися тут.

А ще з грушок можна робити мармелад (здорова альтернатива магазинним цукеркам, рецепт тут), салати (рецепти тут), алкогольні коктейлі (рецепти тут), а також смузі, лимонад і глінтвейн (рецепти тут). Також рекомендую приготувати груші у вині – класику французької гастрономії (рецепт тут).

Пастернак беріть ще в жовтні. У всіх пастернак асоціюється тільки з письменником Борисом Пастернаком, і мені через це, як то кажуть, «дуже обідно». На вигляд пастернак схожий на білу моркву, водночас його можна легко сплутати з коренем петрушки. Різниця лише в тому, що пастернак не має запаху, а ось присмак у нього, навпаки, яскраво виражений горіховий. Рецепти з пастернаку маловідомі, оскільки в нашій країні його чомусь рідко додають у різні страви. І дарма. Він може стати чудовою заміною картоплі або моркві, а також гарніром до смаженого м’яса.

Готувати з пастернаку можна що завгодно. Він смачний і варений, і смажений, і печений, можна зробити крем-суп з пастернаку, чипси, пюре, салат, запіканку та багато іншого.

Буряк беріть, бажано багато, оскільки його можна зберігати протягом декількох місяців. Такі стратегічні запаси дуже виручають, коли раптом зайшли друзі у гості і треба щось приготувати. І так, буряк – це не лише борщ, вінегрет або оселедець під шубою. З нього можна приготувати все що завгодно: як легкі салати, так і ситні гарніри, десерти, і навіть напої.

Пропонуємо приготувати буряковий хумус (рецепт тут), корисні смузі (рецепти тут), чипси з буряка (рецепт тут), буряковий морс або квас (рецепти тут), салати, котлети та кекси, а також пасту й оладки (рецепти тут) та крем-супи на заміну борщу (рецепти тут).

І гарбузи також беріть, з них можна приготувати безліч крутих страв. Знаю, у багатьох є психологічна травма дитинства, коли у дитсадку нас змушували їсти огидну гарбузову кашу. Мене особисто досі верне від солодкого смаку гарбуза. Але от якщо гарбуз добре посолити, додати перцю та, наприклад, прямого сиру, то я ладна їсти його вдень і вночі.

З гарбуза пропоную готувати оладки (рецепт тут), перлову кашу (щоб закрити гештальт із кашею з дитсадка, якщо у вас він є – рецепт тут), чипси (рецепт тут), мілкшейки, лате та Old Fashioned (рецепти тут), хумус (рецепт тут) і різноманітні пироги – від чізкейка та до грецького пирога з гарбузом і м’ясом (рецепт тут).

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь