Гарбузові оладки та пюре з пастернаку. Що готувати у жовтні з сезонних продуктів
Редакторка розділу «Їжа» та авторка фуд-блогу «Котлетка» Маша Сердюк продовжує розповідати про смачні та корисні сезонні продукти, а також ділиться простими рецептами, для приготування яких не потрібно багато часу та сил. У жовтні Маша радить купувати на ринках груші та яблука, гарбуз, буряк і пастернак.
У жовтні беріть на ринках яблука – багато і різних. Солодкі їжте так, а кисленькі додавайте до м’яса та готуйте з ними пироги. А ще краще – складіть собі яблучне меню на цілий день. Наприклад, на сніданок – оладки з яблуками, на обід – курка з яблуками, на вечерю – теплий салат з печінкою та яблуками, а до чаю як перекус – яблучна шарлотка. Яблучне меню на день можна подивитися тут.
Окрім шарлотки з яблуками можна також готувати найрізноманітнішу випічку: від мафінів до тартів чи данського пирога (рецепти дивіться тут). Також яблука можуть стати чудовою основою для салату: вони прекрасно поєднуються і з ніжною кремовою текстурою авокадо, і зі смаженим беконом або куркою. Рецепти салатів з яблуками можна подивитися тут. Крім того, круто запікати яблука з кисломолочним сиром (рецепти тут) та міксувати їх з розмарином: наприклад, готувати карамелізовані яблука з розмарином або яблучно-розмариновий конфітюр (рецепти дивіться тут).
Груші теж беріть на ринках у жовтні – поки вони ще тугенькі та запашні. Як і яблука, грушки можна поєднувати майже з усім на світі. З грушами можна готувати пироги та інші десерти, додавати їх у ранкові каші та навіть запікати з ними м’ясо. Рецепти сніданків, салатів, десертів і основних страв з грушами можна подивитися тут.
А ще з грушок можна робити мармелад (здорова альтернатива магазинним цукеркам, рецепт тут), салати (рецепти тут), алкогольні коктейлі (рецепти тут), а також смузі, лимонад і глінтвейн (рецепти тут). Також рекомендую приготувати груші у вині – класику французької гастрономії (рецепт тут).
Пастернак беріть ще в жовтні. У всіх пастернак асоціюється тільки з письменником Борисом Пастернаком, і мені через це, як то кажуть, «дуже обідно». На вигляд пастернак схожий на білу моркву, водночас його можна легко сплутати з коренем петрушки. Різниця лише в тому, що пастернак не має запаху, а ось присмак у нього, навпаки, яскраво виражений горіховий. Рецепти з пастернаку маловідомі, оскільки в нашій країні його чомусь рідко додають у різні страви. І дарма. Він може стати чудовою заміною картоплі або моркві, а також гарніром до смаженого м’яса.
Готувати з пастернаку можна що завгодно. Він смачний і варений, і смажений, і печений, можна зробити крем-суп з пастернаку, чипси, пюре, салат, запіканку та багато іншого.
Буряк беріть, бажано багато, оскільки його можна зберігати протягом декількох місяців. Такі стратегічні запаси дуже виручають, коли раптом зайшли друзі у гості і треба щось приготувати. І так, буряк – це не лише борщ, вінегрет або оселедець під шубою. З нього можна приготувати все що завгодно: як легкі салати, так і ситні гарніри, десерти, і навіть напої.
Пропонуємо приготувати буряковий хумус (рецепт тут), корисні смузі (рецепти тут), чипси з буряка (рецепт тут), буряковий морс або квас (рецепти тут), салати, котлети та кекси, а також пасту й оладки (рецепти тут) та крем-супи на заміну борщу (рецепти тут).
І гарбузи також беріть, з них можна приготувати безліч крутих страв. Знаю, у багатьох є психологічна травма дитинства, коли у дитсадку нас змушували їсти огидну гарбузову кашу. Мене особисто досі верне від солодкого смаку гарбуза. Але от якщо гарбуз добре посолити, додати перцю та, наприклад, прямого сиру, то я ладна їсти його вдень і вночі.
З гарбуза пропоную готувати оладки (рецепт тут), перлову кашу (щоб закрити гештальт із кашею з дитсадка, якщо у вас він є – рецепт тут), чипси (рецепт тут), мілкшейки, лате та Old Fashioned (рецепти тут), хумус (рецепт тут) і різноманітні пироги – від чізкейка та до грецького пирога з гарбузом і м’ясом (рецепт тут).